7 belangrijke tips als je een route gaat suppen

7 punten om op te letten als je een route gaat suppen

Alle SUP routes zijn door ons, enthousiaste suppers of andere organisaties met zorg samengesteld. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het aan te raden je voor te bereiden voordat je gaat suppen. Actuele zaken, zoals een vaarverbod, een wildgroei aan waterplanten, de waterkwaliteit of -veiligheid door een hoge waterstand raden wij aan vooraf te checken op de daarvoor betrouwbare websites. We helpen je graag op weg met dit artikel vol met tips om verrassingen te voorkomen en te kunnen genieten van elke SUP route!

Tip 1: Algemene regels

Bijna overal in Nederland mag je suppen. Om het suppen op zoveel plekken mogelijk te houden voor de toekomst, is het van belang dat we ons houden aan bepaalde regels. 

  • Hou altijd rekening met de natuur, jij bent te gast. Maak met het suppen geen planten kapot en hou rekening met het leefgebied van dieren. Hou bijvoorbeeld voldoende afstand van watervogels. En leg nooit je SUP in rietkragen neer.
  • Neem je eigen afval mee terug. 
  • Aanlegsteigers zijn er niet voor niets. Gebruik deze om te pauzeren of in- en uit te stappen. Mochten ze er niet zijn, dan heb je vaak een stukje oever waar je makkelijk het water in kan. Dit is prima, zolang je de natuur langs de oever niet vertrapt. 
  • Er zijn gebieden waar je niet mag komen omdat dit beschermde natuurgebieden zijn. Dit kan aangegeven staan met bordjes of gele betonning. 
  • Je mag niet zonder toestemming particulier terrein betreden. Ga je ergens suppen waar je dit tegenkomt, vraag dan even om toestemming of je ergens het water in mag. 

Tip 2: Waterkwaliteit en -veiligheid 

Een goede waterkwaliteit is van groot belang voor mensen, dieren en planten. In het seizoen (mei-oktober) controleert de overheid de waterkwaliteit bij zwemwaterlocaties. Dit gaat bijvoorbeeld om blauwalg, afval en bacteriën. Nou lig je tijdens het suppen niet de hele tijd in het water, maar toch vinden de meeste mensen het prettig als het water schoon is. Op de site van Rijkswaterstaat kan je altijd van te voren de waterkwaliteit checken. Naast schoon water is veilig water ook belangrijk als je op je SUP board stapt. Denk bijvoorbeeld aan extreem koud water, stroming of hoog water. Check op deze site hoe veilig het water is waar jij wil gaan suppen. 

Tip 3: Broedseizoen

Broeden doen vogels graag in alle rust. Er is geen wettelijk vastgelegde periode voor het broedseizoen. De periode verschilt per vogelsoort. De meeste moeras- en andere watervogels broeden tussen 1 april en 15 augustus. Voor sommige wateren of bepaalde delen is er in deze periode een vaarverbod. Als je dit van te voren wil weten, check dan de website van het natuurgebied. Het kan ook zijn dat je onderweg een bord tegenkomt waarop staat dat je een bepaald gebied niet in mag. Respecteer dit en pas je route aan. 

Sup vogel bewust - Vogelbescherming Nederland

Geniet van de natuur, maar sup vogelbewust

Het effect van verschillende vormen van waterrecreatie, zoals suppen, op vogels is helaas groot. Tot deze conclusie komt Vogelbescherming Nederland. Geniet van de natuur, maar sup vogelbewust.

Tip 4: Vaarverbod

Soms zijn er tijdelijke vaarverboden op bepaalde plekken, die ook voor kanoërs en suppers gelden. Dit komt bijvoorbeeld voor als de waterstand door aanhoudende droogte te laag is. Of juist door veel regen te hoog en erg gevaarlijk. Soms komt een vaarverbod voor als er onderhoud nodig is voor een bepaald gebied. Het is erg vervelend als je hier achter komt op het moment dat je lekker wil gaan suppen. Tip: check van te voren of er op de route die je gaat suppen bijzonderheden zijn.  

Een vaarverbod kan opgelegd worden door Rijkswaterstaat. Hieronder vallen grote rivieren en kanalen in ons land. De kleinere watertjes vallen onder de Waterschappen (ongeveer 20 in Nederland). Daarnaast kan een vaarverbod opgelegd worden door beheerders van een gebied, zoals Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten

Tip 5: Omgevallen bomen 

Na een flinke storm kunnen er bomen in het water liggen, waardoor jouw route slecht of niet begaanbaar is. Het is te hopen dat je hier als supper niet veel last van hebt, meestal kan je ze wel ontwijken of even uit het water. Kom jij dit ergens tegen en is het hinderlijk? Dan is het fijn als je hiervan melding maakt bij de gemeente. Zo kan er snel actie ondernomen worden, zodat de route weer begaanbaar is voor anderen. 

Tip 6: Betonning

Zoals je op de weg witte strepen als markering hebt, vind je op het water betonning. Markeringen waar je veilig kan varen, waar obstakels zijn of gebieden waar je niet mag varen. Je zal als supper wellicht alleen te maken krijgen met gele betonning. Maar altijd handig om de andere kleuren ook te weten. Kijk op deze site voor meer informatie. Een korte uitleg van de verschillende kleuren betonning:

  • Rode en groene tonnen: ze markeren voor boten de vaargeul. Hier kunnen ze veilig varen en is het diep genoeg. 
  • Gele tonnen: ze geven een bijzondere locatie aan, zoals een visgebied, kabels in het water of een beschermd natuurgebied. Je mag in dit deel ook als supper niet komen. 
  • Rood-wit of groen-wit gestreepte tonnen: soms zie je deze naast de vaargeul, hiermee wordt aangegeven dat er een extra vaargeul is voor kleinere boten. Eigenlijk een soort fietspad. 
  • Geel-zwarte tonnen: betonning op een plek waar onder water een obstakel ligt, zoals een rots, een wrak of een ondiep gedeelte. 

Tip 7: Waterplanten

Onmisbaar voor het natuurlijke, biologische evenwicht in het water. Ook zijn waterplanten belangrijk voor de waterkwaliteit, omdat ze de groei van blauwalg tegengaan en zorgen voor schoon water. Maar daarentegen ook heel hinderlijk voor suppers en andere recreatievaart. Je zal het meeste last hebben van waterplanten in de maanden juni t/m augustus.

Je kan van te voren op verschillende manieren checken of er veel waterplanten zijn waar jij wil suppen. Ook kan je op de site waterplant melder zelf een melding maken. 

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
SUP board voor beginners
Lees verder

SUP board voor beginners: Waar moet je op letten?

Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dit artikel is voor iedere beginnende supper die korte SUP routes wil maken en nog niet of weinig op een SUP board heeft gestaan.
fietssuppen met de SUP fiets
Lees verder

Fietsen op het water met de SUP fiets

Heb jij de nieuwste trend al ontdekt? Het is geen SUP board en ook geen fiets. Het is een fiets SUP; een fiets en een SUP in één waarmee je zo over het water fietst. Ga jij ook een keer fietssuppen?
SUP accessoires
Lees verder

SUP accessoires: 11 must-haves voor elke supper

Als je gaat suppen, heb je een goede basis uitrusting nodig. Maar er zijn daarnaast ook een aantal leuke en handige SUP accessoires en hebbedingetjes. In dit artikel lees je de 10 must-haves voor elke supper.