beginnersfouten suppen

12 beginnersfouten om te voorkomen als supper

Iedereen kan leren suppen, het is echt niet moeilijk. Wel geldt bij sommige beginners: oefening baart kunst. Je gaat op zoek naar de juiste balans en dat gaat bij de ene supper wat sneller dan bij de ander. Onderstaande tips helpen je om beginnersfouten te voorkomen, zodat je kan focussen op de basistechnieken van het suppen.

 1. Als je een uitneembare vin hebt, vergeet deze dan niet op je SUP board te schuiven voordat je gaat suppen. De vin is niet weg te denken; je drijft zonder vin namelijk af en kan niet sturen. Je merkt het meteen als je hem vergeten bent.
 2. Begin met suppen op een windstille dag. Je hebt al je aandacht nodig om stabiel op je board te staan. De wind kan een extra uitdaging zijn, waardoor je sneller valt.
 3. Denk bij het oppompen van je board aan het pinnetje dat je omhoog moet zetten. Anders heb je het hele board opgepompt, wat echt wel wat kracht kost en loopt hij vervolgens meteeen weer leeg. Mocht het je overkomen, dit overkomt je echt maar één keer!
 4. Je ziet suppers wel eens heel makkelijk vanaf de kant op het board stappen. Dit is niet makkelijk en zeker niet als beginnende supper. Begin gewoon op je knieën, totdat je een goede balans ervaart, anders ben je zeker van een duik!
 5. Kijk zoveel mogelijk naar voren. Als beginnende supper zoek je constant naar stabiliteit. Als je naar achter kijkt, dan lig je waarschijnlijk in het water. Kijk niet naar je voeten en vertrouw erop dat deze stabiel staan. Je hebt de beste balans als je rechtop staat en naar de horizon kijkt.
 6. Let goed op andere vaartuigen. Als een bootje, hoe klein deze ook is, jou passeert, zorgt die voor golven. Dit lijkt vaak onschuldig, maar golven zorgen voor onstabiliteit. En let op; de golven klotsen tegen de kade en komen ook weer terug! Een beginnersfout die je één keer maakt en daarna nooit meer.
 7. Als je eenmaal op je SUP board staat, denk dan niet dat je even je voeten kan verplaatsen. Dit zorgt meestal voor een plons in het water!
 8. Het dragen van een leash lijkt onnodig, maar als je in het water valt, gebeurt dit meestal onverwacht. Het is dan echt prettig en veilig dat je vast zit aan je board. Anders moet je snel een heel eind zwemmen om je board weer op te halen, zeker bij stroming en wind.
 9. Als je merkt dat je niet vooruit komt: houd dan je peddel andersom! Dit is een van de meest voorkomende beginnersfouten. De bolle kant van de peddel moet naar voren.
 10. Let op ondiep water en waterplanten. Hierdoor kan je last hebben dat je vin vastloopt en voel je wrijving. En je raadt het al… wrijving zorgt vaak voor een duik in het water!
 11. Langzaam suppen werkt averechts. Om een goede balans te hebben, moet je vaart maken. Het is handig om te starten op je knieën en zodra je vaart hebt, te gaan staan.
 12. Ga je met meerdere mensen suppen? Dat is hartstikke leuk, maar geef elkaar dan voldoende ruimte. Als er eentje valt, krijg je een domino effect en dan is de kans groot dat je allemaal in het water ligt. Op zich helemaal niet erg, zeker niet bij warm weer, maar let op de veiligheid.
Suppen voor beginners

Suppen voor beginners

Wil je beginnen met suppen? Goed idee! Het is namelijk super gezond voor je lijf en geest! Suppen is niet moeilijk, maar het vraagt wel om wat kennis en voorbereiding.

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Veilig suppen
Lees verder

Tips voor een veilig rondje suppen

Is suppen veilig? Zeker, suppen is hartstikke veilig! Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar jij supt. Een ruige zee met golven en stroming is gevaarlijker dan een slootje in de buurt.
sup routes voor in de herfst
Lees verder

22 prachtige SUP routes voor in de herfst

Ga jij ook suppen in de herfst? Lekker doen! Bereid je goed voor, check het weer en kleed je goed aan. Wij hebben een aantal mooie en geschikte routes voor je op een rijtje gezet. Een aantal van deze routes gaan door een stad, hier kan je lekker beschut suppen.