SUP board voor beginners

SUP board voor beginners: Waar moet je op letten?

Suppen is een laagdrempelige activiteit geschikt voor iedereen. Het belangrijkste wat je nodig hebt is een SUP board. Maar wat is een goed board? Welke board past bij jou? Dit artikel is voor iedere beginnende supper die niet of weinig op een SUP board heeft gestaan. We hebben het hierover suppers die korte of lange tochten willen maken voor de ontspanning en recreatief willen suppen. Als je andere doelen hebt, zoals wave of wind suppen, vissen of racen, lees dan ons artikel over alle verschillende boards. Lees verder voor alle tips voor beginners waar je op moet letten bij de aanschaf van een SUP board.

Beginnende supper

Hier begint het al… Je hebt beginners en beginners. Mensen die nog nooit op een board hebben gestaan. Mensen die al een paar keer een board gehuurd hebben. Mensen met een super goede balans. Of juist mensen die moeite hebben met balans. Voor de laatste groep is een extra stabiel board heel prettig. Je bent namelijk in eerste instantie bezig met evenwicht houden. Hoe beter je dit onder controle hebt, hoe meer aandacht je kan geven aan het leren suppen. En hoe leuker je het vindt. Een keer een frisse duik nemen is niet zo erg, maar je wil niet te vaak in het water liggen.

We maken onderscheid tussen 2 groepen beginnende suppers:

  1. Beginnende suppers met weinig ervaring, die ontspannen willen suppen. Lekker rond peddelen over een meertje, kleine golven of een korte route afleggen door de natuur en stad. Kies voor een allround SUP board. De naam van het board zegt het al, het board is erg veelzijdig. Ideaal voor de recreatieve beginner. Ze zijn stabiel en makkelijk in gebruik. Hier peddel je zo op weg en heb je jarenlang plezier van!
  2. Dan hebben we beginnende suppers die net wat meer uitdaging zoeken of al wat ervaring hebben. Wil jij net wat meer snelheid en langere tochten maken? Dan is een touring SUP board geschikt. De puntige neus zorgt voor snelheid op het water. Ze zijn stabiel genoeg om als beginner te gebruiken. Dit is een snellere versie van het allround SUP board en ook zeer geschikt voor ervaren suppers. Dit board is minder geschikt voor op de golven.

Huren en uitproberen

De aanschaf van een SUP board is zeker niet goedkoop. Het kan slim zijn om eerst een paar keer een board te huren. Zo kan je uitproberen welk soort board het beste bij jou past. En of je het suppen leuk genoeg vindt om zelf een board te kopen. Wij weten zeker van wel!

Opblaasbaar SUP board

Beginners kunnen het beste starten met een inflatable SUP board, deze zijn stabieler dan een hardboard. De opblaasbare boards zijn daarbij erg compact om op te bergen en super licht om mee te nemen. Een ander voordeel is dat ze zijn bijna onverwoestbaar zijn, ze zijn tegenwoordig zelfs minder breekbaar dan een hardboard. Tot slot zijn ze ook nog eens beter voor je portemonnee, dit scheelt bijna de helft.

Dikte

De dikte van het board zegt wat over de stabiliteit. Daarbij geldt: hoe dikker je board, hoe stabieler het is. Ook heeft de dikte te maken met het volume en draagvermogen. De boards hebben een dikte tussen de 4,7″ en 6″ (12-15 cm). Voor een beginner is een board van 6″ (15 cm) het advies. Lekker stabiel om het suppen te leren.

Breedte

De breedte van het board bepaalt voor een groot deel de stabiliteit. Dit varieert bij een board voor beginners, zowel allround als touring, van 30” tot 33” (76,2-84 cm). Hoe breder, hoe stabieler. Maar bij een breder board lever je wel weer snelheid in. De meest gekozen maat voor een beginner ligt tussen de 30” en 32” (76-81 cm). Wil je meer stabiliteit of ook yoga doen op je board, dan kan je kiezen voor een breder board van 33” of 34”. Besef je wel dat je inlevert op snelheid. 

Lengte

De lengte van je board heeft invloed op de wendbaarheid en snelheid. Hoe korter een board, hoe wendbaarder. Een kenmerk van een allround board, geschikt voor korte SUP tochten, manoeuvreren over kleine golven en bochtjes maken in de grachten van een stad. Deze afmetingen liggen voor volwassenen tussen 9’6” en 12’6” (290-380 cm). Een touring board is langer, waardoor je meer snelheid hebt, hierdoor ben je wel weer minder wendbaar. Ideaal voor lange tochten. De afmetingen voor een touring board liggen tussen de 10’2” en 13’6” (310-415 cm). 

Kies je voor een allround board om ontspannen korte tochten te suppen, dan is een lengte tussen de 10” en 11” prima. Alles onder de 10” is geschikt voor kinderen. Wil je iets meer uitdaging en ga je voor langere tochten, dan kies je voor een touring board met een lengte tussen de 11” en 12’6”. 

Lichaamsbouw

Elk SUP board is net even anders qua maat. Daarbij is elke supper ook anders betreft lengte, gewicht en bouw. Als jij relatief klein en smal bent, dan kun jij prima je balans houden op een smaller en dunner board. Als je groot en breder gebouwd bent, vind je meer stabiliteit op een breder en dikker board.

Neus

De neus, de voorkant van het SUP board is van belang voor snelheid en het makkelijk glijden door het water. Hoe ronder de neus, hoe stabieler je board. Dit is kenmerkend voor een allround board. De neus ligt boven het water, zodat je voorkomt dat de neus in het water duikt en het suppen zwaar wordt.

Hoe spitser de neus, hoe makkelijker en sneller het board door het water glijdt, zonder dat het al te veel energie kost. Je hoeft minder vaak te wisselen van kant met peddelen. Een spitse neus is een eigenschap van een touring board. Deze neus ligt in het water, zodat je soepel door het water glijdt en niet afremt.

Draagvermogen en volume

Het draagvermogen is het gewicht wat het SUP board kan dragen. En dat betekent jouw gewicht, maar ook van de spullen die je meeneemt. Of een kind of hond. Het is belangrijk zeker niet over dit gewicht heen te gaan. Liever blijf je er zelfs ruim onder. Anders zakt je board door, kan je minder soepel peddelen en sta je met je voeten in het water. Het volume is van invloed op het drijfvermogen als het board met de supper in het water ligt. Dit wordt uitgedrukt in liters. Hoe meer volume betekent dat het board meer gewicht kan dragen. Het heeft ook te maken met stabiliteit. Hoe meer volume een board heeft, hoe stabieler het ligt op het water.

Dubbel laags

Wellicht heb je weleens gehoord van deze technologie, de twee luchtkamers van een SUP board, ook wel double layer technologie genoemd. Als je hiervoor kiest, dan heeft jouw SUP niet één, maar twee luchtkamers. Je hebt een binnenste en buitenste kamer, wat een supper extra veiligheid biedt wanneer je board lek zou gaan. Het tweede voordeel is dat de boards wel 30% stijver zijn door deze technologie. Dit zorgt voor minder weerstand wat het suppen makkelijker maakt. De stijfheid is ook goed voor meer snelheid en stabiliteit. De double layer technologie heeft zeker ook nadelen. Zo zijn deze boards vaak duurder, zwaarder om te tillen en minder makkelijk op te vouwen.

Prijs & kwaliteit

Een SUP board kopen is best een dure uitgave. Je wil misschien niet een heel duur board kopen, maar ook zeker geen miskoop. In eerste instantie is het belangrijk om jezelf af te vragen waarvoor en hoe vaak je het wil gebruiken. Als je bijvoorbeeld wekelijks gaat suppen, wil je misschien meer investeren dan als je één keer per half jaar een tochtje gaat maken. Het is goed je vervolgens te verdiepen in de eigenschappen van een board, de garantie die een merk geeft en reviews van anderen te lezen. Het enorme prijsverschil komt door verschillende gebruikte technologieën, zoals de fusion technologie of dubbel laags PVC. Allerlei processen om het board te verbeteren betreft wendbaarheid, stabiliteit en stijfheid. Daarbij speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Niet alleen het gebruikte materiaal voor het board bepaalt de prijs, maar ook het materiaal van de peddel, soorten vinnen en pomp spelen mee.

Peddel

Vergeet je peddel niet, minstens zo belangrijk als een board. Meestal zit deze in één pakket samen met je board, vin, leash en een pomp. Het is van belang te kijken naar de lengte en of je de peddel kan verstellen. Houd hierbij de volgende rekenregel aan: lichaamslengte + 20 cm. Ben je 1.60m dan moet je peddel dus ongeveer 1.80m zijn.

Conclusie

Het beste SUP board voor beginners is een allround of touring board. Hier nog een keer de eigenschappen op een rijtje. Maak je keuze en heel veel SUP plezier!

Allround SUP board

  • Ontspannen en recreatief peddelen
  • Veelzijdig te gebruiken om te suppen op een meertje, surfen op kleine golven, voor een korte route door de natuur of een stad of yoga/fitness oefeningen.
  • Stabiel door de breedte en het hoge volume.
  • Kort en wendbaar. Ideaal om mee te surfen en makkelijk bochten te maken in de grachten van een stad.
  • Makkelijk mee te nemen
  • Een afgeronde neus voor extra stabiliteit.
  • Compact, makkelijk mee te nemen, licht.
  • Minder snel dan een touring board
  • Zeer geschikt voor recreatieve suppers, de meest verkochte soort voor jarenlang SUP plezier.

Touring SUP board

  • Geschikt voor sportieve beginners en gevorderde suppers die wat meer uitdaging willen.
  • Ideaal voor het maken van lange tochten op vlak water. Dit kost minder energie dan een allround board.
  • De puntige neus en lengte van het board zorgen voor snelheid op het water.
  • Een snellere versie van een allround SUP board en ook zeer geschikt voor ervaren suppers.
  • Jarenlang plezier voor deze investering.
  • Smaller en langer, maar minder stabiel dan een allround board. Je peddelt wel weer makkelijker over lange afstanden, ze glijden moeiteloos door het water.
  • Minder wendbaar en daardoor niet geschikt voor op de golven en minder handig om op de grachten in een stad te suppen.
  • Breed met een hoog volume voor voldoende stabiliteit.

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
10
Shares
Gerelateerde artikelen
Veilig suppen
Lees verder

Tips voor een veilig rondje suppen

Is suppen veilig? Zeker, suppen is hartstikke veilig! Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar jij supt. Een ruige zee met golven en stroming is gevaarlijker dan een slootje in de buurt.
wetsuit voor suppen
Lees verder

Wetsuit voor suppen – jouw maatje in elk seizoen

Wil jij lekker suppen in de herfst? Goed idee! Een wetsuit is dan je beste maatje. Waar moet je op letten? Hoe dik moet een wetsuit zijn? Je leest het in dit artikel. Plus: de 7 beste wetsuits voor suppen voor dames en heren.
fietssuppen met de SUP fiets
Lees verder

Fietsen op het water met de SUP fiets

Heb jij de nieuwste trend al ontdekt? Het is geen SUP board en ook geen fiets. Het is een fiets SUP; een fiets en een SUP in één waarmee je zo over het water fietst. Ga jij ook een keer fietssuppen?