sup board voor gevorderde

SUP board voor de gevorderde supper

Heb jij al vaker op een SUP board gestaan? Heb je de basistechnieken van het suppen onder controle? Sta jij stabiel en beheers je de juiste peddeltechniek? Dan kan je jezelf een gevorderde supper noemen. In dit artikel helpen we je met een SUP board voor de gevorderde supper. Meestal word je een gevorderde supper na een aantal lessen en als je met regelmaat op je SUP board staat. Je zal vanzelf merken dat je doelen veranderen en je meer op zoek gaat naar uitdaging, snelheid, langere SUP routes of suppen op de golven.

Hoe kies je het juiste SUP board?

Als je de volgende 3 stappen doorloopt, dan kom je erachter wat het beste SUP board voor jou is.

Stap 1: Inflatable of hardboard?

Kies in eerste instantie of je een inflatable (opblaasbaar) of hardboard SUP wil. De opblaasbare SUP boards zijn ongekend populair en worden het meest gekocht. De laatste jaren is de techniek zo verbeterd dat de beste opblaasbare boards niet meer onder doen van een hardboard SUP board. Sterker nog, ze zijn niet kapot te krijgen, terwijl een hardboard nog behoorlijk kwetsbaar kan zijn. Daarnaast is het grote voordeel dat ze een stuk goedkoper in de aanschaf zijn. De voorkeur voor een hardboard SUP is vaak als mensen aan het water wonen of goede dakdragers hebben en niet elke keer het board willen oppompen. Ook kunnen ervaren suppers voor een hardboard kiezen, omdat ze meer willen dan plezier en ontspanning. Ze zijn op zoek naar uitdaging, snelheid en wendbaarheid.

Voordelen van een opblaasbaar SUP board:

 • Goedkoper met een soortgelijke kwaliteit als een hardboard SUP
 • Makkelijk te vervoeren en op te bergen 
 • Veel aanbod en verschillende prijsklassen 
 • Verkrijgbaar in allround, touring, race en wave uitvoeringen
 • Stevig en niet kapot te krijgen 
 • Zeer stabiel
 • Meestal goed te repareren bij een lek

Nadelen van een opblaasbaar SUP board:

 • Minder stijf dan een hardboard SUP en daardoor soms meer kans op weerstand 
 • Veel verschil in prijs en kwaliteit

Voordelen van een hardboard SUP

 • Snel en wendbaar
 • Zorgt voor uitdaging en prestatie 
 • Goede stijfheid, waardoor je makkelijk over het water glijdt met weinig weerstand
 • Handig als je aan het water woont en het board nooit hoeft op te pompen. 
 • Makkelijk te vervoeren met dakdragers

Nadelen van een hardboard SUP:

 • Duur in de aanschaf
 • Kwetsbaar, het repareren is lastig en duur.
 • Je moet dit board op een veilige en droge plek kunnen opbergen.
 • Vervoeren naar de SUP locatie

Kies jij, na het lezen van stap 1 voor een hardboard SUP? Bekijk dan onderstaande opties. Kies je voor een inflatable (opblaasbaar) SUP board? Lees dan verder bij stap 2 en 3 om een juiste keuze te maken. 


Fanatic Ray Touring

De Fanatic Ray Touring is de hardboard versie van de Fanatic Ray Air Premium Touring. Woon je aan het water of kan je makkelijk opstappen vlak bij je huis, dan is de Fanatic Ray Touring het perfecte board voor jou. Het SUP board heeft een perfecte vorm om te touren. De vorm in combinatie met het gewicht maakt het een ideaal touring board om lange tochten mee te suppen.

Lengte381 cmDraagvermogen100 kg
Breedte72,4 cmGewicht14,2 kg
Volume275 literPrijs€ 1.799,95
sup board voor gevorderde: fanatic ray touring
koop bij isupcenter

Fanatic Strike Carbon

De Fanatic Strike Carbon is één van de snelste race SUP boards van de wereld. Dankzij de vorm, lengte en breedte van het board snijdt deze door het water. Het grootste voordeel van dit board is dat hij niet afremt, hierdoor kan je een betere peddel frequentie aanhouden en dus ook sneller zijn en comfortabeler suppen. Je hoeft niet alleen te racen met dit board, voor gevorderde suppers is dit ook een ideale tour sup. Het is wel aan te raden om de bredere variant te nemen als je lange tochten wilt touren met het SUP board.

Lengte426 cmDraagvermogen80 kg
Breedte50,8 cmGewicht11,75 kg
Volume243 literPrijs€ 3.499,95
fanatic strike carbon sup board voor gevorderde
koop bij isupcenter

Stap 2: Wat is je doel met het SUP board?

Nadat je hebt gekozen voor een opblaasbaar board, ga je je verdiepen in de soort activiteit die jij als gevorderde supper wil doen. De onderstaande vragen helpen je hierbij een keuze te maken: 


Wil jij suppen op de golven van de zee?

Kies dan voor een wave SUP board (ook wel bekend als kort allround board). Ze zijn kort, breed en wendbaar, zodat ze perfect met de golven mee bewegen. De maximale breedte van het board ligt vooraan, waardoor het makkelijker stuurt in een bocht. Door de smallere achterzijde wordt dit effect versterkt. Deze zijn geschikt voor gevorderde suppers die avontuur en uitdaging zoeken.

Decathlon Itiwit Wave SUP board

Het team van Decathlon ontwikkelde het Itiwit Wave SUP board voor gevorderde suppers van minder dan 90 kg. Ideaal op golven van 50 cm tot 1m50. Een opblaasbaar SUP board in versterkt geweven dropstitch, met dubbele stringer voor meer stijfheid en een haakse rail voor mooi bochtenwerk. Om overal mee naartoe te nemen.

Lengte274 cmDraagvermogen90 kg
Breedte81 cmGewicht7,5 kg
Dikte10 cmPrijs€ 499,99

Fanatic Fly Air Premium

Het Fanatic Fly Air Premium SUP board is het ultieme waterspeeltje waar iedereen plezier van kan hebben. Hij is gemakkelijk mee te nemen en klaar te maken voor gebruik. Dit board is geschikt voor meerdere doeleinden op het water, waaronder surfen. Met een insert voor een windsurf net en een verstelbare middenvin.

Dikte11,5 cmDraagvermogen85 kg
Breedte81 cmGewicht9,95 kg
Volume213 literPrijs€ 989,00
fanatic fly air premium sup board voor gevorderde
koop bij isupcenter

Houd jij van korte SUP rondjes of peddelen op een meer?

Blijf dan bij een allround SUP board, zowel een prima board voor de beginnende supper als gevorderde supper. Het board is veelzijdig, stabiel en makkelijk in gebruik. Dit is niet het snelste board, maar voor een gevorderde supper die gaat voor ontspanning, suppen op een rustig meer, korte tochten of op de golven van de zee, een super goede keuze.

Zray X2 X-Rider Deluxe

De Zray X2 X-Rider Deluxe is een allround SUP Board. Deze allround SUP is lekker stabiel en wendbaar en dus ook ideaal om mee te surfen. Alle SUP boards worden geleverd in een compleet pakket. Wel zo makkelijk, des te sneller sta jij te genieten op je nieuwe SUP board.

Lengte330 cmDraagvermogen150 kg
Breedte81 cmGewicht14 kg
Dikte15 cmPrijs€ 399,95
xray x2 x-rider deluxe SUP board voor gevorderde
koop bij isupcenter

Moai Allround SUP board

MOAI, hét ideale opblaasbare board voor alle suppers. MOAI streeft altijd naar kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Een Nederlands merk, geïnspireerd door avonturiers en ontdekkingsreizigers uit Polynesië die in hun kano’s de Pacifische oceaan bereisden. De inwoners van Polynesië vonden ook surfen en stand up paddle boarding uit. Het Moai allround SUP board kan zowel door beginnende als gevorderde suppers worden gebruikt. In combinatie met de Moai kajak stoel en peddel kan je de SUP zelfs omtoveren tot kano.

Lengte320 cmDraagvermogen130 kg
Breedte81 cmGewicht11 kg
Dikte15 cmPrijs€ 499,99
Mooi Allround SUP board voor gevorderde
koop bij isupcenter

Aquatone Wave

Gebouwd met de meest populaire SUP-vorm, extra breed en royale dikte, is de Aquatone Wave gemakkelijk te varen en zeer vergevingsgezind. Het 4 mm dik EVA-footpad met diamantpatroon geeft een uitstekende grip. Aqua Tone wordt gerund door enthousiaste watersporters, met een enorme passie voor water en golven.

Lengte320 cmDraagvermogen95 kg
Breedte81 cmGewicht9.5 kg
Dikte15 cmPrijs€ 379,-
Aquatone Wave SUP board
koop bij bol.com

Ben jij een liefhebber van een lange SUP tocht?

Dan is een touring SUP board geschikt voor jou. De puntige neus zorgt voor snelheid op het water. Het board is lang en smal, maar dik genoeg voor voldoende stabiliteit. Dit is een snellere versie van een allround SUP board en zeer geschikt voor de gevorderde supper. Ga jij voor uitdaging, ontspanning en lange tochten? Kies dan voor een touring SUP board.

Moai 12’6″ Touring SUP Board

Het MOAI Touring SUP board is het ideale board voor de meer ervaren suppers. Het board is gevormd om sneller te zijn dan de andere MOAI modellen, maar met de noodzakelijke stijfheid en stabiliteit. Het gebruik van fusietechnologie maakt dit board lichter en milieuvriendelijker.

Lengte381 cmDraagvermogen170 kg
Breedte81 cmGewicht9.5 kg
Dikte15 cmPrijs€ 669,-
Mooi touring sup board voor gevorderde
koop bij bol.com

Decathlon Itiwit Touring SUP board

Decathlon ontwikkelde dit opblaasbare Itiwit Touring SUP board voor ervaren suppers die moeiteloos lange tochten willen maken. Max gewicht tot 320kg. Deze opblaasbare sup werd ontwikkeld om je de kans te geven je eerste sup-tochten te maken. Het is bijzonder stabiel en glijdt uitstekend over het water. Voor 1 tot 2 personen.

Lengte396 cmDraagvermogen320 kg
Breedte79 cmGewicht12 kg
Dikte15 cmPrijs€ 499,99
Itiwit touring sup

Fanatic Ray Premium Touring

Het Fanatic Ray Premium Touring SUP board heeft een ideale bodem om over het water te glijden. Dit board is gemaakt om lekker te kunnen touren. Het Ray Air premium pakket is voorzien van een 3-delige peddel. De 3-delige peddel is super licht, dit zorgt ervoor dat het peddelen je aanzienlijk minder energie kost.

Lengte406 cmDraagvermogen130 kg
Breedte90 cmGewicht14,65 kg
Dikte15 cmPrijs€ 1.159,00
koop bij isupcenter

Gaat jouw hart sneller kloppen van snelheid?

Ga dan voor een race SUP board. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, smal met een spitse neus, lang en hierdoor super snel.  Je kan langdurig aan één kant peddelen, zodat je zo weinig mogelijk tijd verliest met wisselen. Ben jij een gevorderde supper die van competitie houdt? Dan kan jij met een race SUP een wedstrijd winnen! Of houd jij van lange afstanden op snelheid suppen? Dan is dit ook een zeer geschikt board.

Decathlon Itiwit Race SUP board

Decathlon’s team van fervente watersporters ontwikkelde dit Race SUP board voor gevorderde suppers die meedoen aan wedstrijden. Geschikt voor training en competitie. Een opblaasbaar SUP board race van 14′ x 25″, met semi-stijve nose en tail om meer snelheid te halen. Ideaal om te trainen, compact op verplaatsing en om deel te nemen aan wedstrijden.

Lengte427 cmDraagvermogen110 kg
Breedte63 cmGewicht12,6 kg
Dikte15 cmPrijs€ 649,99
decathlon itiwit race sup board voor gevorderde

Red Paddle Elite

Het Red Paddle Elite MSL Inflatable SUP board is geweldig om mee te racen. Dit race board is lang, heeft een dunne staart en neus en is dus razend snel, hij snijdt door het water heen. Dit SUP board maakt gebruik van het RSS Battens systeem voor optimale stijfheid. De vinnen die zich onder het board bevinden zorgen ervoor dat dit board perfect is om een competitie te starten tegen je sup genoten.

Lengte381 cmDraagvermogen120 kg
Breedte71 cmGewicht10,2 kg
Dikte15 cmPrijs€ 1.349,00
koop bij isupcenter

Aztron Meteor Race

De Aztron Meteor 14.0 Race SUP board is nog lichter en extreem snel om te concurreren met andere opblaasbare race-SUP’s op de markt. Ontworpen met een smalle neus, rechte contouren en een perfecte balans tussen lengte en breedte, is Meteorlite 14.0 de ultieme metgezel voor de serieuze suppers; snel, krachtig en toch met veel controle. De nieuwste ultralichte drop-stitch-stof is 20% lichter dan traditionele drop-stitch technieken.

Lengte426 cmDraagvermogen140 kg
Breedte71 cmGewicht13 kg
Dikte15 cmPrijs€ 699,99
aztron meteor race sup board voor gevorderde
koop bij bol.com

Stap 3: Welke afmeting en volume is geschikt voor jou?

Als je een keuze gemaakt hebt voor een bepaald board, dan is het handig om nog na te denken over de afmeting en het volume. Wat is het meest geschikt voor jou? Dit is afhankelijk van jouw balans, gewicht en techniek. Bij de lengte, breedte en dikte is het goed om stil te staan bij de volgende afwegingen:

 • Hoe smaller het board, hoe sneller
 • Hoe korter het board, hoe wendbaarder
 • Hoe langer het board, hoe sneller
 • Hoe breder het board, hoe stabieler
 • Hoe dikker je board, hoe stabieler

Het volume (inhoud) van het board heeft te maken met het draagvermogen. Hoe groter het volume van het board des te meer gewicht het board kan hebben. Ook zorgt het volume ervoor dat je board stabieler op het water ligt.

Na het lezen van stap 1, 2 en 3 kan je een keuze maken welk board het beste bij jou past. Tip andere suppers met jouw ervaring! Laat je ons weten over welk board jij enthousiast bent?

Heel veel plezier, Happy Supper!

Total
50
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
11 SUP boards voor beginners
Lees verder

11 goede SUP boards voor beginners

Er zijn tegenwoordig vele soorten SUP boards verkrijgbaar, maar niet elke type is geschikt voor beginnende suppers. In dit artikel geven we je een overzicht van 11 goede SUP boards voor beginners.
Veilig suppen
Lees verder

Tips voor een veilig rondje suppen

Is suppen veilig? Zeker, suppen is hartstikke veilig! Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar jij supt. Een ruige zee met golven en stroming is gevaarlijker dan een slootje in de buurt.
waterdicht telefoonhoesje voor suppen
Lees verder

Waterdicht telefoonhoesje voor suppers

Een telefoon meenemen tijdens het suppen is altijd handig voor noodgevallen of om leuke foto's en filmpjes te maken. Je wil alleen echt niet dat deze in het water valt of nat wordt! Dit is heel makkelijk te voorkomen met een waterdicht telefoonhoesje.