sup board voor gevorderde

SUP board voor de gevorderde supper

Heb jij al vaker op een SUP board gestaan? Heb je de basistechnieken van het suppen onder controle? Sta jij stabiel en beheers je de juiste peddeltechniek? Dan kan je jezelf een gevorderde supper noemen. Dit is voor de ene supper na een jaar al. Voor een ander duurt het wellicht wat langer. Dat heeft onder andere te maken met hoeveel SUP kilometers je maakt, hoe je balans is en hoe sportief je bent.

Er zijn gevorderde suppers die een nieuwe uitdaging zoeken. Je doel verandert, je zoekt snelheid, meer comfort, wil langere SUP routes afleggen of suppen op de golven. Dan is het leuk om te kijken naar een nieuw SUP board. Er zijn ook suppers met jaren ervaring die geen nieuwe uitdaging in het suppen nodig hebben. Ze genieten gewoon van korte of lange tochten wat ze altijd al doen. Dan kan je lekker verder genieten op je huidige board of een betere allround of touring aanschaffen. Dit artikel is voor alle gevorderde suppers die wat meer uitdaging willen.

Hoe kies je als gevorderde supper het juiste board?

Als je de volgende 2 stappen doorloopt, kom je erachter wat het beste SUP board voor jou is.

Stap 1: Inflatable of hardboard?

Deze afweging heb je bij de aanschaf van je eerste board ook gemaakt. De opblaasbare SUP boards zijn ook bij gevorderde suppers ongekend populair en worden het meest gekocht. De laatste jaren is de techniek zo verbeterd dat de beste opblaasbare boards niet meer onder doen van een hardboard SUP. Sterker nog, ze zijn niet kapot te krijgen, terwijl een hardboard nog behoorlijk kwetsbaar kan zijn. Daarnaast is het grote voordeel dat ze een stuk goedkoper in de aanschaf zijn. De voorkeur voor een hardboard SUP is vaak als mensen aan het water wonen of goede dakdragers hebben en niet elke keer het board willen oppompen. Ook kiezen ervaren watersporters soms voor een hardboard SUP, omdat ze een hardboard al gewend zijn van andere watersporten.

Opblaasbaar SUP board

Voordelen van een opblaasbaar SUP board

 • Goedkoper met een soortgelijke kwaliteit als een hardboard SUP
 • Makkelijk te vervoeren en op te bergen
 • Veel aanbod en verschillende prijsklassen
 • Stevig en niet kapot te krijgen
 • Zeer stabiel
 • Meestal goed te repareren bij een lek

Nadelen van een opblaasbaar SUP board

 • Minder stijf dan een hardboard SUP en daardoor soms meer kans op weerstand
 • Veel verschil in prijs en kwaliteit

Hardboard SUP board

Voordelen van een hardboard SUP

 • Snel en wendbaar
 • Zorgt voor uitdaging en prestatie
 • Goede stijfheid, waardoor je makkelijk over het water glijdt met weinig weerstand
 • Handig als je aan het water woont en het board nooit hoeft op te pompen
 • Makkelijk te vervoeren met dakdragers

Nadelen van een hardboard SUP

 • Duur in de aanschaf
 • Kwetsbaar, het repareren is lastig en duur
 • Je moet dit board op een veilige en droge plek kunnen opbergen
 • Vervoeren naar de SUP locatie

Kies jij, na het lezen van stap 1 voor een hardboard SUP? Bekijk dan deze opties. Kies je voor een inflatable (opblaasbaar) SUP board? Lees dan verder bij stap 2 om een juiste keuze te maken.

Stap 2: Wat is jouw SUP doel?

Je bent een gevorderde supper dus hebt al heel wat kilometers op het water afgelegd. Je weet wat je leuk vindt en waar je uitdaging vindt. Bepaal voordat je een board gaat kopen wat je wil aan de hand van de volgende vragen.

Wil jij suppen op de golven van de zee?

Klaar voor het echte avontuur? Dan is suppen op de golven van de zee iets voor jou. Deze variatie van suppen lijkt erg op golfsurfen. Je staat stabiel op je SUP board, zodat je de golven goed kan spotten en de zee kan overzien. Met je peddel ben je snel van de ene naar de andere golf. Bij deze SUP activiteit hoort een wave SUP board. Ze zijn kort, breed en wendbaar, zodat jij alle golven aan kan met optimale stabiliteit. De maximale breedte van het board ligt vooraan, waardoor het makkelijker stuurt in een bocht. Door de smallere achterzijde wordt dit effect versterkt. Het board heeft meer rocker dan andere boards, dit betekent dat de neus van het board rond is, zodat de neus niet in het water terecht komt zodra je een golf pakt. Dit zou namelijk afremmen. De rocker betekent de kromming van het SUP board. De boards zijn geschikt voor ervaren suppers die op avontuur willen.

Tip voor de aankoop: Het board is geschikt voor wave suppen. Je kan het ook gebruiken voor surfen of suppen op vlak water (kies dan wel een iets langere versie). Voor een fanatieke supper of fanatieke surfer is een combinatie board wel een compromis.

Itiwit - Decathlon Wave SUP MalibuItiwit - Decathlon Wave SUP Malibu
274cm | Max 65kg | Opblaasbaar - € 449.99
koop bij decathlon
€ 449.99koop bij decathlon
Hydro Force Compact SurfHydro Force Compact Surf
243cm | Max 90kg | Opblaasbaar - € 203.99
koop bij bol
€ 203.99koop bij bol
Hydro Force Compact SurfHydro Force Compact Surf
243cm | Max 90kg | Opblaasbaar - € 277.99
koop bij bol
€ 277.99koop bij bol
Bekijk alle wave SUP boards

Ben jij een liefhebber van een lange SUP tocht?

Dan is een touring SUP board geschikt voor jou. De puntige neus zorgt voor snelheid op het water, het board glijdt door het water. Hierdoor kan je op een lekker tempo suppen en de vaart er makkelijk inhouden. Het suppen over langere afstanden kost minder energie. Het board is lang en smal, maar dik genoeg voor voldoende stabiliteit. Dit is een snellere versie van een allround SUP board en zeer geschikt voor de gevorderde supper die voor lange tochten gaat met meer snelheid en comfort. Dit board is niet geschikt voor op de golven.

Tip voor de aankoop: Kies een board met een groot volume, breed en met een puntige neus. Dan kan je mooie lange tochten maken op snelheid met het nodige comfort. Vergeet niet te kijken of het board beschikt over een bagagenet, dit is makkelijk om je spullen op te bergen tijdens een lange tocht.

Moai Touring 14Moai Touring 14
426cm | Max 180kg | Opblaasbaar - € 539.00
koop bij bol
€ 539.00koop bij bol
Aqua Marina HyperAqua Marina Hyper
381cm | Max 170kg | Opblaasbaar - € 408.23
koop bij lidl
€ 408.23koop bij lidl
Mistral EmotionMistral Emotion
427cm | Max 100kg | Opblaasbaar - € 789.00
koop bij bol
€ 789.00koop bij bol
Jobe NevaJobe Neva
381cm | Max 150kg | Opblaasbaar - € 639.00
koop bij bol
€ 639.00koop bij bol
Bekijk alle touring SUP boards

Gaat jouw hart sneller kloppen van snelheid?

Ga dan voor een race SUP board. Ze zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, smal met een spitse neus, lang en hierdoor super snel. Dankzij de lengte en de breedte ontstaat er nauwelijks weerstand van het water, het board glijdt soepel door het water. Het suppen kost je daardoor minder energie. Je kan langdurig aan één kant peddelen zonder dat je wegdraait naar links of rechts. Zo verlies je zo weinig mogelijk tijd met wisselen van kant. Hou jij van competitie en snelheid? Dan kan jij met een race SUP een wedstrijd winnen! Of hou jij van lange afstanden op snelheid suppen? Dan is dit ook een zeer geschikt board.

Tip voor de aankoop: Hoe smaller het board, hoe sneller, maar ook hoe minder stabiel. Als je voor wedstrijd suppen gaat, is smal natuurlijk het beste. Dan kan jij een wedstrijd winnen. Kies jij voor een raceboard om op een lekker tempo lange tochten te maken, kies dan voor een iets bredere versie. Zo is het suppen ook comfortabel.

Mistral RaceMistral Race
380cm | Max 180kg | Opblaasbaar - € 349.00
koop bij lidl
€ 349.00koop bij lidl
Bekijk alle race SUP boards

Ga jij voor de nieuwe trend wat voelt als vliegen?

SUP foilen is het nieuwe suppen, het is als vliegen. De foil onder het board lift je omhoog en geeft een extra uitdaging aan jouw SUP ervaring. Het is zeker niet zo makkelijk als suppen. Je moet oefenen en doorzetten. Het is niet zonder risico en je hebt zowel basiskennis als -vaardigheden nodig. Het board is kleiner dan een gewoon SUP board. Het is super wendbaar om snel te kunnen manoeuvreren. Je hebt SUP foiling, dit houdt in dat je door middel van hard peddelen en de juiste beweging het board omhoog probeert te krijgen. Je hebt ook wing foiling, dan gebruik je een wing om snelheid te maken en het board omhoog te krijgen. Het doel is hetzelfde; je staat op een foil board en vliegt als het ware over de golven en het water. Een heerlijk gevoel van vrijheid voor als je een uitdaging zoekt!

Tip voor de aankoop: Voordat je een board koopt, is het verstandig eerst een paar lessen te nemen. Deze nieuwe trend is namelijk moeilijker dan suppen en zeker niet zonder risico’s. Als je voor een board wil gaan, kies dan een board waarmee je verschillende activiteiten kan uitvoeren zoals SUP, surf en wing foiling. Dit maakt het erg veelzijdig en uitdagend.

Bekijk alle foil SUP boards

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
goedkope sup boards
Lees verder

7 goedkope SUP boards (onder € 400,-)

Heb je ook zo’n zin om te suppen, maar wil je niet teveel geld uitgeven aan een SUP board? We selecteerden de 7 beste goedkope SUP boards voor minder dan € 400,-.
MOAI SUP boards
Lees verder

MOAI SUP boards

MOAI SUP boards zijn bij iedereen razend populair! MAOI heeft een allround, race, touring en familie board. Ze zijn er voor iedereen: jong en oud, beginner, gevorderd, recreatief en het hele gezin.
Jobe SUP boards
Lees verder

Jobe SUP boards

Jobe SUP boards zijn veelzijdig, voor de echte beginners tot professionele suppers. Er zijn verschillende boards ontwikkeld om te suppen op de zee, meren, rivieren, grachten of om yoga te beoefenen.
soorten sup boards
Lees verder

Welke soorten SUP boards zijn er?

Er zijn een heleboel soorten SUP boards. Welk model past bij jou? We hebben de soorten boards voor je op een rijtje gezet.