SUP clean-up

SUP clean-up, houd ons SUP water schoon!

Suppers zie je heel veel in Nederland. Maar zie jij ook vaak de suppers met een schepnetje en afvalbak op hun board? Ze peddelen door de grachten en zijn op zoek naar zwerfafval. Suppen is een perfecte manier om al dat plastic, blikjes, lege zakken en flesjes uit het water te vissen.

Er zijn vele mooie initiatieven om zwerfafval tegen te gaan, zowel kleinschalig in je eigen stad als wereldwijde acties. Een aantal goede acties in ons eigen land:

  • De Wakkere Wegwerpers Tour van Merijn Tinga. Hij supt en windsurft 550 km, op een supboard van gerecycled plastic, in 16 dagen van Maastricht naar Schiermonnikoog langs basisscholen om leerling bewust te maken van het scheiden van afval. 
  • Nanda van de Ham van Sup it up: “Ik zag al dat zwerfafval in het water liggen en pakte het automatisch op. Toen ik in 2016 mijn sup-school opende stond meteen vast dat ik clean-ups zou organiseren. Mensen die meegaan, hoeven geen board te huren. Ze mogen gratis mee. Ze doen immers iets goeds, dat vind ik tof.”
  • Janneke Smits, eigenaresse van Jaba SUP en fanatiek supper, maakt sinds 2018 de grachten van Gouda schoon vanaf haar SUP board. Later is ze ook buiten Gouda gestart met SUPclean-up acties en is het idee ontstaan om “on-tour” te gaan om zo de clean-up beweging groter te maken. Aukje en Isabella zijn vanaf dat moment betrokken bij SUPclean-up.
  • World Cleanup Day op 18 september 2021: 180 landen, 20 miljoen mensen, 1 missie, namelijk het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval!

Zwerfafval weetjes:

  • Stichting Nederland Schoon schat in dat er jaarlijks 50 tot 275 miljoen kilo afval op straat of in het water verdwijnt. 
  • Het duurt minimaal twintig jaar voordat kauwgum is afgebroken en minimaal vijftig jaar voor een blikje is afgebroken. Plastic blijft, in kleine stukjes, voor altijd achter in de natuur.
  • Zwerfafval verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Afval belandt via onze stranden, rivieren of de wind ook in zee en zorgt daarvoor een enorme vervuiling, de zogenoemde ‘plastic soep’. 

Houd jij van suppen en schoon SUP water? Neem contact op met de initiatieven in jouw eigen buurt of via bovenstaande websites. Combineer je hobby op een SUP board met een opruimactie voor een beter milieu!

11 SUP boards voor beginners

11 goede SUP boards voor beginners

Er zijn tegenwoordig vele soorten SUP boards verkrijgbaar, maar niet elke type is geschikt voor beginnende suppers. In dit artikel geven we je een overzicht van 11 goede SUP boards voor beginners.
Total
8
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
Wetsuit voor suppen in de herfst
Lees verder

Wetsuit voor suppen – jouw maatje in de herfst

Wil jij lekker suppen in de herfst? Goed idee! Een wetsuit is dan je beste maatje. Waar moet je op letten? Hoe dik moet een wetsuit zijn? Je leest het in dit artikel. Plus: de 7 beste wetsuits voor suppen voor dames en heren.
waterdicht telefoonhoesje voor suppen
Lees verder

Waterdicht telefoonhoesje voor suppers

Een telefoon meenemen tijdens het suppen is altijd handig voor noodgevallen of om leuke foto's en filmpjes te maken. Je wil alleen echt niet dat deze in het water valt of nat wordt! Dit is heel makkelijk te voorkomen met een waterdicht telefoonhoesje.