SUP clean-up

SUP clean-up, houd ons SUP water schoon!

Suppers zie je heel veel in Nederland. Maar zie jij ook vaak de suppers met een schepnetje en afvalbak op hun board? Ze peddelen door de grachten en zijn op zoek naar zwerfafval. Suppen is een perfecte manier om al dat plastic, blikjes, lege zakken en flesjes uit het water te vissen.

Er zijn vele mooie initiatieven om zwerfafval tegen te gaan, zowel kleinschalig in je eigen stad als wereldwijde acties. Een aantal goede acties in ons eigen land:

  • De Wakkere Wegwerpers Tour van Merijn Tinga. Hij supt en windsurft 550 km, op een supboard van gerecycled plastic, in 16 dagen van Maastricht naar Schiermonnikoog langs basisscholen om leerling bewust te maken van het scheiden van afval. 
  • Nanda van de Ham van Sup it up: “Ik zag al dat zwerfafval in het water liggen en pakte het automatisch op. Toen ik in 2016 mijn sup-school opende stond meteen vast dat ik clean-ups zou organiseren. Mensen die meegaan, hoeven geen board te huren. Ze mogen gratis mee. Ze doen immers iets goeds, dat vind ik tof.”
  • Janneke Smits, eigenaresse van Jaba SUP en fanatiek supper, maakt sinds 2018 de grachten van Gouda schoon vanaf haar SUP board. Later is ze ook buiten Gouda gestart met SUPclean-up acties en is het idee ontstaan om “on-tour” te gaan om zo de clean-up beweging groter te maken. Aukje en Isabella zijn vanaf dat moment betrokken bij SUPclean-up.
  • World Cleanup Day op 18 september 2021: 180 landen, 20 miljoen mensen, 1 missie, namelijk het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval!

Zwerfafval weetjes:

  • Stichting Nederland Schoon schat in dat er jaarlijks 50 tot 275 miljoen kilo afval op straat of in het water verdwijnt. 
  • Het duurt minimaal twintig jaar voordat kauwgum is afgebroken en minimaal vijftig jaar voor een blikje is afgebroken. Plastic blijft, in kleine stukjes, voor altijd achter in de natuur.
  • Zwerfafval verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Afval belandt via onze stranden, rivieren of de wind ook in zee en zorgt daarvoor een enorme vervuiling, de zogenoemde ‘plastic soep’. 

Houd jij van suppen en schoon SUP water? Neem contact op met de initiatieven in jouw eigen buurt of via bovenstaande websites. Combineer je hobby op een SUP board met een opruimactie voor een beter milieu!

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
8
Shares
Gerelateerde artikelen
Suppen voor beginners
Lees verder

Suppen voor beginners

Wil je beginnen met suppen? Goed idee! Het is namelijk super gezond voor je lijf en geest! Suppen is niet moeilijk, maar het vraagt wel om wat kennis en voorbereiding.
fietssuppen met de SUP fiets
Lees verder

Fietsen op het water met de SUP fiets

Heb jij de nieuwste trend al ontdekt? Het is geen SUP board en ook geen fiets. Het is een fiets SUP; een fiets en een SUP in één waarmee je zo over het water fietst. Ga jij ook een keer fietssuppen?
SUP board voor beginners
Lees verder

SUP board voor beginners: Waar moet je op letten?

Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dit artikel is voor iedere beginnende supper die korte SUP routes wil maken en nog niet of weinig op een SUP board heeft gestaan.
SUP kleding
Lees verder

SUP kleding: Wat draag je met suppen?

Een SUP board, peddel, waterdichte tas... en klaar om te gaan! Nog niet, vergeet de juiste SUP kleding niet. Waar moet je op letten bij het kopen van jouw SUP outfit?