SUP pompen

Zo pomp jij je SUP board op!

De meeste suppers willen snel het water op en niet te veel tijd en energie kwijt zijn aan het oppompen van het board. Een pomp wordt vaak meegeleverd in je SUP pakket, misschien weet je niet eens wat voor soort jij hebt of welke verschillen er zijn. Er zijn twee soorten pompen, een handpomp en elektrische pomp. Beide pompen bezitten een drukmeter, omdat het board de juiste hardheid moet hebben. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van de soorten pompen. 

Hoeveel luchtdruk heeft een SUP board nodig?

De meeste SUP boards kunnen tot 15 PS of 1.03 BAR, maar bij sterkere boards loopt dit op tot 20 PSI. De juiste luchtdruk van jouw SUP board staat in de handleiding of op het ventiel. Ga nooit over het aanbevolen PSI of BAR heen. Op de pomp zit een drukmeter, zodat je de PSI kan aflezen tijdens het pompen.

Hand SUP pomp

Een pomp waarbij je met de hand het board oppompt. Je zet je voeten op de daarvoor bestemde plek en pompt met je armen. Het kost je wat kracht en zeker het laatste gedeelte is zwaar. Sommige suppers zien dit als voordeel voor een goede warming-up.

Soorten handpompen

Je hebt diverse soorten handpompen. Ze bevatten allemaal een drukmeter. Daarnaast zijn er vele verschillen in functies, prijs en kwaliteit. De ene handpomp is zeker de andere niet.

De opties op een rijtje:

 • Een pomp met 1 cilinder en zowel een blaas- als zuigstand, ook wel inflate en deflate genoemd.
 • Een pomp met 1 cilinder met alleen een blaasstand.
 • Een pomp met 2 cilinders met alleen een blaasstand.
 • Een pomp met 2 cilinders en zowel een blaas- als zuigstand.
 • Een pomp met een single, double of triple action stand.
Blaas je SUP board op met een handmatige SUP pomp

Een pomp met een blaas- en zuigstand zorgt ervoor dat je het SUP board zowel kan opblazen als kan leeg laten lopen. De leegloop functie is super handig, omdat je handmatig nooit alle lucht eruit krijgt. Dan kan je het board niet meer goed in de daarvoor bestemde tas krijgen. Dit is wel het geval als je het board met de pomp leegt. Een pomp met 2 cilinders zorgt ervoor dat je het SUP board sneller hebt opgepompt. Hij zuigt meer lucht bij het pompen.

Double action SUP pompen

Een pomp met een single action pompt alleen lucht in je SUP board bij het naar beneden duwen. Als de pomp een double action heeft, doet hij dit ook als je omhoog gaat. Dit gaat dus twee keer zo snel! De single action gebruik je ook voor het laatste stukje, dit maakt het minder zwaar. Je pompt dan dus het eerste stuk met de double action en dan schakel je voor het laatste gedeelte over naar de single.

Handpomp voor supboard dual action hoge druk 20 psi oranjeHandpomp voor supboard dual action hoge druk 20 psi oranje - € 34.99
koop bij decathlon
€ 34.99koop bij decathlon
Jobe Sup Pomp Double Action met meterJobe Sup Pomp Double Action met meter - € 39.99
koop bij bol
€ 39.99koop bij bol
Jobe SUP Pomp Double Action 27 PSIJobe SUP Pomp Double Action 27 PSI - € 55.85
koop bij bol
€ 55.85koop bij bol
Demonteerbare handpomp voor supboard tot 29 psi superDemonteerbare handpomp voor supboard tot 29 psi super - € 58.99
koop bij decathlon
€ 58.99koop bij decathlon

Triple action SUP pompen

Om het nog makkelijker te maken heb je ook een SUP pomp met 3 actions. Deze kan je in verschillende fases combineren met de twee cilinders om het oppompen nog eenvoudiger te maken.

Fanatic Triple Action Pomp HP6Fanatic Triple Action Pomp HP6 - € 99.95
koop bij isupcenter
€ 99.95koop bij isupcenter
Jobe Triple Action SUP POMPJobe Triple Action SUP POMP - € 99.99
koop bij bol
€ 99.99koop bij bol
Red Paddle Co Titan II PompRed Paddle Co Titan II Pomp - € 109.95
koop bij isupcenter
€ 109.95koop bij isupcenter

Handige accessoires voor je SUP pomp

Vind je dat jouw SUP board zo’n herrie maakt bij het leeglopen? Ga dan voor de silent air remover. Of wil je twee SUP boards tegelijk oppompen? Dan is de multi pump adapter iets voor jou.

Red Paddle Multi Pump AdaptorRed Paddle Multi Pump Adaptor - € 22.95
koop bij isupcenter
€ 22.95koop bij isupcenter
Red Paddle Silent Air RemoverRed Paddle Silent Air Remover - € 42.95
koop bij isupcenter
€ 42.95koop bij isupcenter


Elektrische SUP pomp

Een elektrische SUP pomp, ook wel e-pomp genoemd, blaast je SUP automatisch op. Sneller dan jij dit kan natuurlijk. Ideaal als je geen zin hebt om dit elke keer zelf te doen of als je niet handmatig kan pompen. Het kost namelijk veel kracht en energie. Met een elektrische SUP pomp maak je het jezelf makkelijk en het maakt suppen voor iedereen toegankelijk. Een ander voordeel van een elektrische pomp is dat deze je ook helpt met het leeg laten lopen van je board. Dat lijkt namelijk simpel, maar is best lastig als je alle lucht eruit wil hebben. Pas dan kan je het board namelijk weer goed in je tas opbergen.
Elektrische pompen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zit veel prijs- en kwaliteitsverschil in. De volgende zaken zijn belangrijk om af te wegen:

Met of zonder LCD scherm

Een luxe optie, een LCD scherm is uiteraard handig, maar de pomp zal ook duurder zijn. Het voordeel is dat je kan zien hoever het board opgepompt is.

Ook als je geen scherm hebt, kan je de PSI met een knop instellen, zodat je nooit over de aanbevolen PSI gaat. Deze pompen zijn een stuk goedkoper, je kan alleen de voortgang niet zien. Een hele persoonlijke keuze.

Elektrische SUP pomp

Wel of geen geïntegreerde accu

Ga je altijd met de auto als je gaat suppen? Dan kan je de elektrische pomp makkelijk inpluggen op de 12 volt aansluiting. Je kan alleen lang niet altijd je auto parkeren waar je ook het water in gaat. Daar moet je dan rekening mee houden. Je zal dan een stuk met je opgepompte board moeten lopen. Daar heb je uiteraard ook weer oplossingen voor, bijvoorbeeld een draagriem of SUP board karretje. Een andere optie is een powerbank meenemen voor de pomp, een handige en kleine portable accu.

Een geïntegreerde accu is vooral aan te raden als je niet met de auto gaat. Dan pomp je het board op aan de waterkant en kan je meteen gaan suppen. Het voordeel is dat deze draadloos zijn. Als de ingebouwde accu vol is, kan je er met een goede pomp wel 3 SUP boards mee oppompen.

Volumestroom

Het volumestroom betekent het aantal liter lucht per minuut. Vaak gebruiken de pompen aan het begin een hoog volumestroom en het laatste gedeelte schakelen ze over naar een lager volumestroom. Zo wordt je SUP snel opgepompt zonder dat de pomp oververhit raakt. Hoe hoger het volumestroom, hoe sneller het board opgepompt is.

Tips voor een elektrische SUP pomp

 • Kies echt voor een SUP board pomp en niet voor een gewone elektrische pomp.
 • Een elektrische pomp houdt niet van water. Gebruik de pomp niet in de buurt van het water of op een nat board. Het is een dure aanschaf en het zou zonde zijn als die snel kapot is.
 • Blaas het SUP board niet te veel op. Meestal is voor een SUP 15 PSI voldoende. Check van te voren wat jouw board nodig heeft en ga daar niet overheen. Dit kan jouw board en de pomp beschadigen.
 • Let erop dat je pomp niet te heet wordt. Zeker bij warm weer of als je meerdere boards achter elkaar oppompt.

De beste elektrische SUP pompen

Een pomp is een hele persoonlijke keuze met allerlei voor- en nadelen. Een handpomp wordt vaak meegeleverd in het SUP pakket. Dit kan je eerst een paar keer uitproberen. Sommige suppers vinden dit te zwaar of gaan heel vaak suppen en stappen om die reden over naar een elektrische versie. Dan hou je energie over voor je SUP tocht! We hebben een aantal goede opties voor je uitgezocht.

Star Pump 9 Elektrische SUP Pomp

Eén van de luxere versies uit de collectie van star pumps. De Star Pump 9 pomp is sneller met pompen dan de andere sup pompen van Star Pump. De pomp heeft een LCD configuratie scherm en is met gemak in te stellen op de juiste hoeveelheid PSI (druk). Daarnaast is hij volledig draadloos, in deze SUP pomp zit namelijk een accu.

 • LCD configuratiescherm
 • Volledig draadloos
 • Geïntegreerde accu om 3 SUP boards tot 16 PSI op te pompen
 • 12 volt en lichtnetstekker
 • Hoog volume stroom van wel 350 liter per minuut
Star Pump 9 Elektrische PompStar Pump 9 Elektrische Pomp - € 199.95
koop bij isupcenter
€ 199.95koop bij isupcenter
Star Pump 9 - Supboard pomp - Elektrisch- Draadloos - Opblaasbaar supboard - 16 PSI - Stand up paddling pompStar Pump 9 - Supboard pomp - Elektrisch- Draadloos - Opblaasbaar supboard - 16 ... - € 199.95
koop bij bol
€ 199.95koop bij bol

Liever iets minder betalen? Star Pump heeft ook pompen voor een kleiner budget. Zonder geïntegreerde accu, maar met alleen een 12 volt stekker.

Star Pump 6 Elektrische PompStar Pump 6 Elektrische Pomp - € 69.95
koop bij isupcenter
€ 69.95koop bij isupcenter
Star Pump 7 Elektrische PompStar Pump 7 Elektrische Pomp - € 89.95
koop bij isupcenter
€ 89.95koop bij isupcenter
Star Pump 8 Elektrische PompStar Pump 8 Elektrische Pomp - € 129.95
koop bij isupcenter
€ 129.95koop bij isupcenter

Deze modellen kun je uitbreiden met een handige powerbank, onmisbaar voor elke Star Pump elektrische pomp. Een draagbare batterij waarmee je wel 7 SUP boards op één acculading kan oppompen. Zonder afhankelijk te zijn van je auto. Te gebruiken bij alle Star Pump modellen.

Star Pump Elektrische Pomp Powerbank 4000mAhStar Pump Elektrische Pomp Powerbank 4000mAh - € 89.95
koop bij isupcenter
€ 89.95koop bij isupcenter

Outdoor Master Shark II 20PSI SUP Pomp

De Outdoor Master Shark II 20PSI SUP pomp is een marktleidende elektrische pomp. Dit komt dan ook vooral door het gepatenteerde koelsysteem dat zich in de pomp bevind. Hierdoor kan je meerdere SUP boards achter elkaar oppompen, zonder dat de pomp oververhit raakt. Daarbovenop kan de pomp je SUP board ook nog eens tot wel 20PSI oppompen.

 • Oppompen tot wel 20 PSI
 • Inflate en deflate functie
 • 12 volt stekker voor in de auto
 • Meerdere opzetstukken
 • Hoog volume stroom van wel 350 liter per minuut
Quickpump-Elektrische pomp - SHARK II ELECTRIC SUP PUMP-12 V - AutoladerQuickpump-Elektrische pomp - SHARK II ELECTRIC SUP PUMP-12 V - Autolader - € 119.00
koop bij bol
€ 119.00koop bij bol
Outdoor Master Shark II 20PSI SUP PompOutdoor Master Shark II 20PSI SUP Pomp - € 149.95
koop bij isupcenter
€ 149.95koop bij isupcenter
Outdoor Master - Shark II - Elektrische sup pomp - 20PSI pomp -Suppomp - Opblaasbare supboard - Pomp meerdere supboarden tegelijk opOutdoor Master - Shark II - Elektrische sup pomp - 20PSI pomp -Suppomp - Opblaas... - € 169.95
koop bij bol
€ 169.95koop bij bol

Meer goede elektrische SUP pompen voor ieder budget

Elektrische pomp 0-15 psi 12 v en 15 a voor opblaasbare supboards en kajaksElektrische pomp 0-15 psi 12 v en 15 a voor opblaasbare supboards en kajaks - € 54.99
koop bij decathlon
€ 54.99koop bij decathlon
Elektrische pomp 0-15 psi 12 v en 15 a voor opblaasbare supboards en kajaksElektrische pomp 0-15 psi 12 v en 15 a voor opblaasbare supboards en kajaks - € 54.99
koop bij decathlon
€ 54.99koop bij decathlon
Hydro Force Elektrische Luchtpomp (12V)Hydro Force Elektrische Luchtpomp (12V) - € 75.13
koop bij bol
€ 75.13koop bij bol
Moai Elektrische Pomp 16 PSI Met AccuMoai Elektrische Pomp 16 PSI Met Accu - € 149.95
koop bij isupcenter
€ 149.95koop bij isupcenter
Bekijk alle SUP pompen

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
17
Shares
Gerelateerde artikelen
waterdicht telefoonhoesje voor suppen
Lees verder

Waterdicht telefoonhoesje voor suppers

Een telefoon meenemen tijdens het suppen is altijd handig voor noodgevallen of om leuke foto's en filmpjes te maken. Je wil alleen echt niet dat deze in het water valt of nat wordt! Dit is heel makkelijk te voorkomen met een waterdicht telefoonhoesje.
SUP board vervoeren
Lees verder

Makkelijk je SUP board vervoeren

Hoe neem jij je SUP board mee naar de waterkant? Dit wil je het liefst zo makkelijk mogelijk maken voor jezelf. Of je nou een lichtgewicht hard- of opblaasbaar board hebt, ze zijn toch vaak zwaarder en onhandiger te tillen dan je verwacht. Wat zijn de opties?
wetsuit voor suppen
Lees verder

Wetsuit voor suppen – jouw maatje in elk seizoen

Wil jij lekker suppen in de herfst? Goed idee! Een wetsuit is dan je beste maatje. Waar moet je op letten? Hoe dik moet een wetsuit zijn? Je leest het in dit artikel. Plus: de 7 beste wetsuits voor suppen voor dames en heren.
SUP accessoires
Lees verder

SUP accessoires: 11 must-haves voor elke supper

Als je gaat suppen, heb je een goede basis uitrusting nodig. Maar er zijn daarnaast ook een aantal leuke en handige SUP accessoires en hebbedingetjes. In dit artikel lees je de 10 must-haves voor elke supper.