Suppen voor beginners

Suppen voor beginners

Wil jij ook beginnen met suppen? Goed idee! Het is namelijk super gezond voor je lijf en geest en ook nog eens hartstikke leuk! Suppen is niet moeilijk, maar het vraagt wel om wat kennis en voorbereiding. Suppen voor beginners. Lees dit artikel en jij bent klaar voor je eerste SUP avontuur. 

Suppen voor beginners: de techniek

Suppen is niet moeilijk, maar voor beginners is het wel van belang om de juiste techniek aan te leren. Dit voorkomt blessures, overbelasting en energieverspilling. Het vergroot je SUP plezier en zorgt voor totale ontspanning. Lees ons artikel ‘Leren suppen: De basis technieken‘ voor meer informatie. Hieronder hebben we de basistips voor je op een rijtje gezet: 

 • Begin voor een goede balans en veiligheid op je knieën.
 • Leg je board in het water, doe de SUP leash om je enkel en ga vanaf de kant in het midden van je board op je knieën zitten. Oefen en ervaar of dit stabiel voelt.
 • Peddel lekker rond op deze wijze, totdat je een goede balans hebt. 
 • Als je wil gaan staan, leg dan je peddel op je board en houd deze vast.
 • Zet eerst één voet op de plek neer waar je knie zich bevond en daarna de andere voet. Je kan je handen gebruiken om te ondersteunen.
 • Ga rustig omhoog om te staan en kijk vooruit.
 • Houd je rug recht en je schouders naar de punt van je board.
 • Span je buikspieren aan voor stabiliteit. 
 • Plaats je voeten op schouderbreedte in het midden van het board.
 • Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn.
Leren suppen

Leren suppen: De basistechnieken

Iedereen kan leren suppen! Het is echter belangrijk om een aantal basistechnieken van suppen te weten voordat je begint. Als je deze technieken onder de knie hebt, is het suppen een stuk leuker en meer ontspannen.

Suppen voor beginners: peddelen

 • De peddel heeft een duidelijke voor- en achterkant. Steek het hele blad van je peddel bij de neus van het board in het water met de holle kant naar je toe.
 • Peddel met je hele bovenlichaam en gebruik de peddel als hefboom. Haal de peddel ter hoogte van je voeten uit het water en herhaal deze beweging om vooruit te komen.
 • De lengte van je peddel moet ongeveer 20 cm groter zijn dan jouw lichaamslengte.
 • Suppen doe je met gestrekte ellebogen. Hierdoor haal je de meeste kracht uit je bovenlichaam in plaats vanuit je armen en schouders. Als je supt met je core en heupen, de buik- en rugspieren gebruikt, dan kan je langer, sneller en efficiënter suppen. Deze techniek zorgt ervoor dat suppen een totale work-out is.

Start met een les

Je kan op veel plekken een SUP les nemen. Zo krijg je meteen de juiste technieken aangeleerd. Dit kan je zowel individueel als in een groepje doen. Een super leuke activiteit met een groep vrienden, collega’s of familie. Als je het suppen eenmaal onder de knie hebt, kan je een board kopen en lekker zelf op pad gaan.

Suppen voor beginners: vallen en opstaan

Als beginnende supper ontkom je er niet aan in het water te vallen. De ene beginner wat meer dan de ander. Het is een kwestie van oefenen, wennen en doorzetten! Het is wel belangrijk dat je goed valt en je niet bezeert. Probeer altijd in het water te vallen en je niet op te vangen op je board. Hierdoor kan je hard terecht komen en blessures oplopen. Maak je niet druk om je peddel, deze blijft gewoon drijven. Je kan altijd op je board gaan zitten of liggen en met je armen naar je peddel gaan. Draag altijd je leash, zodat je het board niet kwijt raakt. Terug op je board klimmen, kan een uitdaging zijn vanuit het water. Oefen dit en doe dit altijd vanaf het midden van je board. Je kan het handvat van je board gebruiken om je aan op te trekken. Je glijdt als het ware vanuit het water met je buik op je board en gaat zo weer op je knieën zitten. 

SUP routes

Ga de eerste keer niet meteen een route van een aantal kilometers suppen. Kies eerst een rustige plas waar je lekker kan oefenen. Het is fijn als je een aantal basistechnieken beheerst, voordat je aan een route gaat beginnen. Het is belangrijk dat je stabiel op je knieën kan zitten en vanaf deze houding kan gaan staan. 

Als je stabiel kan staan en goed vooruit kan komen, kan je kiezen voor een SUP route. Start met een route van ongeveer 5 km, een beschutte plek, rustig water, weinig stroming en waar geen motorboten komen. Zo heb je geen last van andere invloeden en kan je focussen op het suppen. 

Weer

Als beginnende supper is de kans groot dat je regelmatig in het water valt. Kies voor een warme dag met weinig wind en een aangename watertemperatuur. Zo heb je geen last van weersinvloeden en kan je je volledig richten op het leren suppen. Is het weer of water toch wat kouder? Trek dan een wetsuit of long john aan. 

Leash

Leer jezelf aan dat je de leash, ook wel enkelkoord genoemd, altijd gebruikt.  Dit is voor je eigen veiligheid. Wanneer je van je board valt, is het prettig dat je hieraan vast zit met je enkel en deze niet wegdrijft. 

Wat neem je mee?

Neem je telefoon mee in een waterdicht hoesje, zodat je in noodgevallen kan bellen. Ook super leuk om de gekste SUP momenten vast te leggen met een foto of filmpje. Een sneldrogende handdoek is altijd handig en een setje extra kleren. Stop al je SUP accessoires in een waterdichte tas. Die kan je voor op je board onder het elastiek kwijt.

SUP accessoires

SUP accessoires: 11 must-haves voor elke supper

Als je gaat suppen, heb je een goede basis uitrusting nodig. Maar er zijn daarnaast ook een aantal leuke en handige SUP accessoires en hebbedingetjes. In dit artikel lees je de 10 must-haves voor elke supper.

SUP board

Of je nou een SUP board huurt of er eentje koopt, het is van belang dat je kiest voor een opblaasbaar board voor beginners. Opblaasbare boards zijn stabieler dan hardboards. Hoe dikker en breder je supboard, hoe meer stabiliteit deze geeft. Een bijkomend voordeel van een opblaasbaar board is dat je deze geleverd krijgt in een tas, waardoor je het board makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Zowel op de fiets als in de auto is dit geen probleem. Woon je dichtbij het water? Dan kan je het opblaasbare SUP board al opgepompt meenemen, je draagt het gewoon onder je arm. 

Veel plezier Happy Supper!

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
SUP accessoires
Lees verder

SUP accessoires: 11 must-haves voor elke supper

Als je gaat suppen, heb je een goede basis uitrusting nodig. Maar er zijn daarnaast ook een aantal leuke en handige SUP accessoires en hebbedingetjes. In dit artikel lees je de 10 must-haves voor elke supper.
SUP kleding
Lees verder

SUP kleding: Wat draag je met suppen?

Een SUP board, peddel, waterdichte tas... en klaar om te gaan! Nog niet, vergeet de juiste SUP kleding niet. Waar moet je op letten bij het kopen van jouw SUP outfit?