Is suppen gezond?

Is suppen gezond?

Suppen past om meerdere redenen binnen een gezonde levensstijl. Het is niet alleen ontspannen voor je geest, het is ook nog eens een totale workout voor je lijf! Je hebt namelijk al je spiergroepen nodig om op de plank te blijven staan en jezelf vooruit te peddelen. Daarnaast werkt het versterkend voor je immuunsysteem. Suppen is niet zomaar gezond… suppen is super gezond!

Hoeveel calorieën verbruik je met suppen?

De meeste suppers staan met een recreatief doel op een SUP board. Het is geen intensieve sport, maar een ontspannen activiteit. Je staat op je plank, geniet van de omgeving en peddelt jezelf rustig vooruit. Hiermee verbrand je ongeveer 225 calorieën per uur. Dit is vergelijkbaar met een wandeling van een uur.
Als je langere SUP routes, van een paar uur door de mooie natuur gaat maken, dan ben je al een stuk intensiever aan het suppen. Dan verbrand je al zo 450 calorieën per uur. Dit is vergelijkbaar met een rondje rustig hardlopen. In dit geval is suppen veel minder belastend voor je lichaam dan hardlopen en zal je hier weinig last van hebben.

Suppers die echt wedstrijden peddelen en dit als sport doen, verbranden rond de 900 calorieën per uur. Ze doen aan race suppen, wat zorgt voor veel kracht in je lichaam en een goede conditie.
Naast het recreatieve suppen, zijn er steeds meer mensen die aan yoga doen op een board. Dit is een volledige workout, ontspannen en een goede manier om calorieën te verbranden. Tijdens een uurtje yoga op de SUP verbrand je ongeveer 450 calorieën. Het voordeel ten opzichte van andere yoga, is dat je calorieën verbrandt doordat je constant in balans moet blijven.

Het voordeel van suppen is dat je calorieën verbrandt terwijl je niet het idee hebt dat je intensief sport. Dat komt omdat de activiteit zoveel ontspanning met zich mee brengt. Daarnaast heeft het weinig impact op je lichaam, waardoor je het lang kan volhouden en weinig kans hebt op blessures.

Suppen is gezond voor je lichaam

Met suppen train je alle spiergroepen in je lijf. Je staat vaak uren op een plank en moet jezelf in balans houden, dit vraagt concentratie en inspanning van je hele lichaam. Daarnaast ben je ook nog aan het peddelen om vooruit te komen. Hierdoor verbetert je houding en core stability (buik, heupen en rug). Je traint constant je schouders, armen, hamstrings, bil- en bovenbeenspieren. Suppen is een lage impact activiteit die valt onder zowel cardio- als krachttraining.

Dat betekent echter niet dat je geen spierpijn gaat voelen, zeker niet als je een wat intensievere route hebt gesupt. Je gebruikt veel spieren die je normaal niet gebruikt, dat voelen de meeste suppers een dag later wel. Het is erg belangrijk dat je de juiste techniek aanleert, zowel voor je houding als voor het peddelen. Het peddelen doe je bijvoorbeeld niet alleen vanuit je armen, maar je peddelt vanuit je hele lijf. Lees ons artikel over leren suppen en de basistechniek, dit voorkomt overbelasting van bepaalde spieren en maakt het suppen nog leuker!

Naast dat je veel spieren gebruikt tijdens het suppen, is het super gezond voor je geest. Door te bewegen maak je endorfine, een gelukshormoon, aan. Het vermindert stress, je komt tot rust en je bent meteen actief bezig. Door je constante focus op je balans, sup je altijd in het hier en nu. Je gedachten zijn bij je SUP activiteit en je geniet van de natuur.

Suppen voor een gezond immuunsysteem

Suppen is dubbel goed voor je hart. Door veel te bewegen pompt je hart zuurstofrijk bloed door je lichaam naar al je spieren. Daarnaast werkt het goed tegen stress, iets wat erg slecht is voor je hart. Suppen helpt je ontspannen, de stress verdwijnt en door de constante balans ben je in het hier en nu. Dit zorgt voor een gezond hart en sterk immuunsysteem. Met suppen ben je altijd buiten. Dit past goed binnen een gezonde levensstijl. De frisse lucht en zonnestralen (vitamine D) helpen je immuunsysteem gezond te houden.

Is suppen gezond? Het enige juiste antwoord is… JA! Het is zelfs super gezond voor lichaam en geest. Wacht niet, koop een SUP board en ga voor deze gezonde levensstijl. Dan word ook jij een Happy Supper!

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
7 belangrijke tips als je een route gaat suppen
Lees verder

7 punten om op te letten als je een route gaat suppen

Alle SUP routes zijn door ons, enthousiaste suppers of andere organisaties met zorg samengesteld. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het aan te raden je voor te bereiden voordat je gaat suppen.
wetsuit voor suppen
Lees verder

Wetsuit voor suppen – jouw maatje in elk seizoen

Wil jij lekker suppen in de herfst? Goed idee! Een wetsuit is dan je beste maatje. Waar moet je op letten? Hoe dik moet een wetsuit zijn? Je leest het in dit artikel. Plus: de 7 beste wetsuits voor suppen voor dames en heren.
Sup vogel bewust - Vogelbescherming Nederland
Lees verder

Geniet van de natuur, maar sup vogelbewust

Het effect van verschillende vormen van waterrecreatie, zoals suppen, op vogels is helaas groot. Tot deze conclusie komt Vogelbescherming Nederland. Geniet van de natuur, maar sup vogelbewust.