Is suppen gezond?

Is suppen gezond?

Suppen past om meerdere redenen binnen een gezonde levensstijl. Het is niet alleen ontspannen voor je geest, het is ook nog eens een totale workout voor je lijf! Je hebt namelijk al je spiergroepen nodig om op de plank te blijven staan en jezelf vooruit te peddelen. Daarnaast werkt het versterkend voor je immuunsysteem. Suppen is gezond!

Hoeveel calorieën verbruik je met suppen?

De meeste suppers staan met een recreatief doel op een SUP board. Het is geen intensieve sport, maar een ontspannen activiteit. Je staat op je plank, geniet van de omgeving en peddelt jezelf rustig vooruit. Hiermee verbrand je ongeveer 225 calorieën per uur. Dit is vergelijkbaar met een wandeling van een uur.
Als je langere SUP routes, van een paar uur door de mooie natuur, gaat maken, dan ben je al een stuk intensiever aan het suppen. Dan verbrand je al zo 450 calorieën per uur. Dit is vergelijkbaar met een rondje rustig hardlopen. In dit geval is suppen veel minder belastend voor je lichaam dan hardlopen en zal je hier weinig last van hebben.

Suppers die echt wedstrijden peddelen en dit als sport doen, verbranden rond de 900 calorieën per uur. Ze doen aan race suppen, wat zorgt voor veel kracht in je lichaam en een goede conditie.
Naast het recreatieve suppen, zijn er steeds meer mensen die aan yoga doen op een board. Dit is een volledige workout, ontspannen en een goede manier om calorieën te verbranden. Tijdens een uurtje yoga op de SUP verbrand je ongeveer 450 calorieën. Het voordeel ten opzichte van andere yoga, is dat je calorieën verbrandt doordat je je balans moet houden.

Het voordeel van suppen is dat je calorieën verbrandt terwijl je niet het idee hebt dat je intensief sport. Dat komt omdat de activiteit zoveel ontspanning met zich mee brengt. Daarnaast heeft het weinig impact op je lichaam, waardoor je het lang kan volhouden en weinig kans hebt op blessures.

Tover je SUP board om tot kano met dit universele SUP stoeltje.
koop bij bol.com
Waterdicht hoesje om je smartphone te beschermen op het water.
koop bij decathlon
Raak je in de problemen dan kun je je hoofd boven water houden.
koop bij bol.com

Suppen is gezond voor je lichaam

Met suppen train je alle spiergroepen in je lijf. Je staat vaak uren op een plank en moet jezelf in balans houden, dit vraagt concentratie en inspanning van je hele lijf. Daarnaast ben je ook nog aan het peddelen om vooruit te komen. Hierdoor verbetert je houding en core stability (buik, heupen en rug). Je traint constant je schouders, armen, hamstrings, bil- en bovenbeenspieren. Suppen is een laag impact activiteit die valt onder zowel cardio- als krachttraining.

Dat betekent echter niet dat je geen spierpijn gaat voelen, zeker niet als je een wat intensievere route hebt gesupt. Je gebruikt veel spieren die je normaal niet gebruikt, dat voelen de meeste suppers een dag later wel. Het is erg belangrijk dat je de juiste techniek aanleert, zowel voor je houding als voor het peddelen. Het peddelen doe je bijvoorbeeld niet alleen vanuit je armen, maar je peddelt vanuit je hele lijf. Lees ons artikel over leren suppen en de basistechniek, dit voorkomt overbelasting en maakt het suppen nog leuker!

Naast dat je veel spieren gebruikt tijdens het suppen, is het super gezond voor je geest. Door te bewegen maak je endorfine, een gelukshormoon, aan. Het vermindert stress, je komt tot rust en je bent meteen actief bezig. Door je constante focus op je balans, sup je altijd in het hier en nu. Je gedachten zijn bij je SUP activiteit en je geniet van de natuur.

Stevige dry bag van 15 liter met waterdichte vouw en klik sluiting.
koop bij bol.com
decathlon drybag
Deze rugzak van 20 liter beschermt je spullen tegen water.
koop bij decathlon
waterdicht heuptasje
Waterdicht plastic heuptasje. Oprolbaar en af te sluiten met klittenband.
koop bij bol.com

Suppen voor een een gezond immuunsysteem

Suppen is dubbel goed voor je hart. Door veel te bewegen pompt je hart zuurstofrijk bloed door je lichaam naar al je spieren. Daarnaast werkt het goed tegen stress, iets wat erg slecht is voor je hart. Suppen helpt je ontspannen, de stress verdwijnt en door de constante balans ben je in het hier en nu. Dit zorgt voor een gezond hart en sterk immuunsysteem. Met suppen ben je altijd buiten. Dit past goed binnen een gezonde levensstijl. De frisse lucht en zonnestralen (vitamine D) helpen je immuunsysteem gezond te houden.

Is suppen gezond? Het enige juiste antwoord is ja! Het is zelfs sup(p)er gezond voor zowel lichaam als geest. Wacht niet, koop een SUP board en ga voor deze gezonde levensstijl!

drijfkoord
Superhandig drijfkoord om je sleutels, camera e.d. aan te bevestigen.
koop bij decathlon
drijvende watersport zonnebril
Ideale bril voor suppers. De bril blijft drijven als hij in het water valt.
koop bij decathlon
sneldrogende microvezel handdoek
Sneldrogende handdoek speciaal gemaakt voor watersporters.
koop bij decathlon
Total
26
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
waterdicht telefoonhoesje voor suppen
Lees verder

Waterdicht telefoonhoesje voor suppers

Een telefoon meenemen tijdens het suppen is altijd handig voor noodgevallen of om leuke foto's en filmpjes te maken. Je wil alleen echt niet dat deze in het water valt of nat wordt! Dit is heel makkelijk te voorkomen met een waterdicht telefoonhoesje.
sup routes voor in de herfst
Lees verder

23 prachtige SUP routes voor in de herfst

Ga jij ook suppen in de herfst? Lekker doen! Bereid je goed voor, check het weer en kleed je goed aan. Wij hebben een aantal mooie en geschikte routes voor je op een rijtje gezet. Een aantal van deze routes gaan door een stad, hier kan je lekker beschut suppen.
Leren suppen
Lees verder

Leren suppen: De basis technieken

Iedereen kan leren suppen! Het is echter belangrijk om een aantal basistechnieken van suppen te weten voordat je begint. Als je deze technieken onder de knie hebt, is het suppen een stuk leuker en meer ontspannen.
11 SUP boards voor beginners
Lees verder

11 goede SUP boards voor beginners

Er zijn tegenwoordig vele soorten SUP boards verkrijgbaar, maar niet elke type is geschikt voor beginnende suppers. In dit artikel geven we je een overzicht van 11 goede SUP boards voor beginners.