Suppen in de herfst

Suppen in de herfst en winter

Baal jij er ook zo van dat de zomer voorbij is en ligt jouw SUP board al in de schuur? Haal hem er maar weer uit! Veel mensen denken dat suppen seizoensgebonden is en alleen in de zomer kan. Niks is minder waar! Sterker nog, het is juist prachtig om te suppen in de herfst en winter. Zeker op mooie zonnige dagen. Met een paar kleine voorbereidingen sta jij gewoon te genieten op je SUP board!

Voordelen van suppen in de herfst en winter

Wellicht denk je dat jij een mooi weer supper bent. Probeer het eens uit, stap een keertje op je SUP board bij koud weer. Ervaar de voordelen en wij denken dat je nooit meer anders wil. We beschrijven geen nadelen, omdat we die niet kunnen bedenken… Het enige wat telt is een goede voorbereiding en daarna kan je volop genieten.

 • Je beleeft een SUP route op een hele andere manier dan in de zomer. Het is lekker rustig op het water en de natuur vanaf het water is uniek.
 • Suppen in de herfst en winter is super gezond voor je lichaam. Je bent lekker veel buiten wat goed is voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Dit zorgt voor sterke botten en verbetert je immuunsysteem.
 • De natuur en het water zorgen voor pure ontspanning in je dagelijkse leven. Dit is ook in de herfst en winter, wanneer de dagen korter en frisser worden, belangrijk. 
 • Je verbrandt veel calorieën. Bij koudere temperaturen moet je lichaam harder werken om warm te blijven. 
 • Suppen maakt je happy. Je bent aan het bewegen en hierdoor maak je het gelukshormoon endorfine aan. Het is toch zonde als je dit alleen maar in de zomer doet!

Tips voor suppen in de herfst en winter

Ga voorbereid op pad, zodat het suppen veilig, leuk en ontspannen is. Dat geldt uiteraard ook in de zomer, maar bij koude temperaturen is dat nog belangrijker.

1. Check het weer

Niets is zo veranderlijk als het weer. Check voordat je gaat suppen het weerbericht en kijk ook naar de windkracht, -richting en kans op regen. Regen, wind en storm is echt niet leuk op je SUP board!

Het lekkerste is natuurlijk een windstille en zonnige dag. Het is verstandig om tussen 11 en 15 uur te gaan suppen, dan is het vaak het warmst en nog goed licht. Suppen in het donker is minder leuk en kan ook onveilig zijn. Houd er rekening mee dat zowel de water- als buitentemperatuur lager zijn dan in de zomer. Je beweegt natuurlijk wel met suppen, maar staat wel stil op één plek en soms sup je in de schaduw. De zon is minder krachtig, dus je wordt minder opgewarmd.  

2. Even opwarmen

Even pauze nemen tijdens het suppen en genieten van de omgeving hoort erbij. Als het buiten kouder is, is het heerlijk om iets warms te drinken bij je te hebben. Thee, koffie of chocomelk kan prima in een thermosfles mee!

3. SUP veilig

Veiligheid boven alles! Dit is altijd van belang, maar met koude buiten- en watertemperaturen extra slim om even bij stil te staan. Draag altijd je leash, ook wel enkelkoord genoemd, zodat je het SUP board niet kan kwijtraken als je in het water valt. Zeker als je ergens supt met stroming of wind, dan is het board zo stukken verderop en moet je er achteraan zwemmen. Dit is erg vermoeiend en moet je niet onderschatten, zeker niet met stroming en koud water. Dus wen jezelf gewoon aan altijd je leash om te doen. 

Samen suppen is niet alleen gezellig, maar ook een stuk veiliger! Als je toch een keer alleen gaat suppen, geef dan aan iemand door waar je heen gaat en neem je telefoon mee. Alleen suppen op stromend en groot water wordt afgeraden. Het is verstandig om de KNRM Helpt-app op je telefoon te zetten. Je kan je locatie live delen en als je in de problemen komt om hulp vragen.

4. Draag een zwem- of reddingsvest

Eigenlijk zeggen de woorden exact waarvoor het vest dient, toch zijn we ons hier vaak niet bewust van. Een zwemvest helpt jou te drijven, een echte zwem ondersteuner, maar deze is niet gemaakt om je te redden. Hiervoor moet je jezelf op de juiste positie in het water kunnen houden, dus bijvoorbeeld je hoofd boven water. Een reddingsvest is echt gemaakt om je te redden. Deze zorgt ervoor dat een (bewusteloos) persoon op zijn rug gedraaid wordt, waardoor de luchtwegen vrij van water blijven. 

Unify Zwemvest Dames ZwartUnify Zwemvest Dames Zwart - € 119.99
koop bij bol
€ 119.99koop bij bol
Unify Zwemvest Dames ZwartUnify Zwemvest Dames Zwart - € 99.99
koop bij bol
€ 99.99koop bij bol
Unify Zwemvest Heren ZwartUnify Zwemvest Heren Zwart - € 129.99
koop bij bol
€ 129.99koop bij bol
Unify Zwemvest Heren RoodUnify Zwemvest Heren Rood - € 119.99
koop bij bol
€ 119.99koop bij bol
Bekijk alle zwemvesten

Je ziet dat weinig suppers een zwem- of reddingsvest dragen, toch is het aan te raden. Je kan altijd in het water vallen. Meestal val je, ga je koppie onder en klim je weer op je SUP board. Maar een onverwachte val kan ook zorgen voor desoriëntatie, waardoor je niet meer weet waar de bodem van het water is en waar je boven het water komt. Je kan ook kiezen voor een restube, een compact hulpmiddel waarmee je een reddingsboei kunt opblazen. Er zijn vanuit de wet geen veiligheidseisen voor suppen, maar het KNRM geeft wel een duidelijk advies, namelijk draag een reddingsvest. En dat is niet voor niks: onderzoek heeft aangetoond dat een reddingsvest je overlevingskansen in onze koude wateren verviervoudigt.

RESTUBE Quick ReleaseRESTUBE Quick Release - € 27.94
koop bij bol
€ 27.94koop bij bol
Restube beach limited | lichtblauw | voor zwemmenRestube beach limited | lichtblauw | voor zwemmen - € 56.25
koop bij bol
€ 56.25koop bij bol
RESTUBE beach limited - donkerblauw - voor zwemmenRESTUBE beach limited - donkerblauw - voor zwemmen - € 56.25
koop bij bol
€ 56.25koop bij bol
RESTUBE active - ijsblauw - voor zwemmen - snorkelen - roeien - kanoën - kajakkenRESTUBE active - ijsblauw - voor zwemmen - snorkelen - roeien - kanoën - kajakk... - € 86.25
koop bij bol
€ 86.25koop bij bol
Bekijk alle restubes

5. Kleed je goed aan 

In de zomer, bij warme temperaturen, hoef je niet na te denken over de juiste kleding. Badkleding, shorty wetsuit, korte broek, shirtje aan en gaan. In de herfst en winter is dit wel anders. Het uitgangspunt is dan altijd: ga voor droog en warm! Er zijn vele verschillende opties die je kan dragen, voor ieder wat wils. Het is maar net wat jij prettig vindt, hoe snel je het koud of warm hebt en wat voor soort supper jij bent. 

Er is een verschil tussen suppers die regelmatig in het water vallen en suppers die nooit vallen. Dit weet je vast van jezelf. Of je er altijd van op aan kan… dat is en blijft een risico! Ook als je nog nooit gevallen bent, kan dit natuurlijk wel zomaar een keer gebeuren. Sowieso is het handig om extra kleding mee te nemen voor het geval dat je toch nat wordt. Het is goed om te werken met laagjes, zodat je makkelijk kledingstukken aan en uit kan trekken. Als je stevig en aan één stuk door supt, zal je het warmer hebben dan wanneer je rustig supt en een aantal keren pauze neemt. Als je stopt met suppen, koel je net als met hardlopen of fietsen snel af.

Kleed je volgens het 3-lagen systeem

Als je gaat suppen met koud weer, kan je je kleden volgens het 3-lagen systeem, bij veel sporters wel bekend. Het zorgt ervoor dat je zweet goed opgevangen wordt en voorkomt dat je het koud krijgt. Het systeem werkt als volgt:

Laag 1 – basislaag

 • Thermokleding 
 • Gedragen meteen op de huid 
 • Zorgt ervoor dat vocht wordt opgenomen, hierdoor blijft je lichaam droog en warm 
 • Geeft basis warmte

Laag 2 – isolatie

 • Zorgt voor isolatie, het houdt je lichaamswarmte vast.
 • Deze laag draag je losser dan de eerste laag, zodat de functie voor isolatie tussen de twee lagen optimaal werkt.
 • Afhankelijk van de temperatuur buiten kan je kiezen voor een dikke of dunne laag, wol, fleece of polyester.
 • Voert het vocht verder af, zodat de functie van laag 1 goed werkt. 

Laag 3 – bescherming

 • Beschermende laag tegen weersomstandigheden als wind, regen en kou.
 • Wind- en waterdicht of waterbestendig
 • Ademend materiaal, waardoor warmte en zweet afgevoerd worden.

Wat trek je aan als je gaat suppen met koud weer?

Sportkleding 

Je kan kiezen om je sportoutfit aan te trekken wat je wellicht ook gebruikt voor hardlopen, tennissen of een andere sportieve buitenactiviteit. Het is prettig als dit gemaakt is van Dri FIT materiaal en niet van katoen. Dit voert het zweet goed af en zorgt dat je niet afkoelt. Je gaat er bij deze keuze vanuit dat je niet in het water valt, want dan is dit outfit echt nat! Werk met laagjes en zorg dat je voldoende bij je hebt. Een voorbeeld van een prima outfit voor suppen in de herfst of winter:

 • Lange hardloopbroek (eventueel een thermobroek eronder)
 • Thermoshirt of Dri FIT long sleeve
 • Trui of vest 
 • Winddicht jack

Drysuit

Een drysuit (of droogpak) staat voor droog en warm, ze zijn bedoeld om je lichaam helemaal droog te houden. Altijd fijn voor alle suppers die regelmatig in het water vallen en voor zekerheid kiezen. Het pak zit los om je lichaam, zodat je er warme kleding onder kan dragen en je genoeg bewegingsvrijheid hebt om ontspannen te suppen. Bij je nek, enkels en polsen is het goed afgesloten waardoor er geen water binnen kan komen. Het nadeel is dat de pakken erg duur zijn.

Dry Fashion - Drysuit - Onderpak - droogpak- zeilpak - Unisex - maat LDry Fashion - Drysuit - Onderpak - droogpak- zeilpak - Unisex - maat L - € 119.00
koop bij bol
€ 119.00koop bij bol
Mares Active Heating VestMares Active Heating Vest - € 245.00
koop bij bol
€ 245.00koop bij bol
Apeks ThermiQ One XLApeks ThermiQ One XL - € 335.89
koop bij bol
€ 335.89koop bij bol
Hydro Dry Drysuit - Junior - 164Hydro Dry Drysuit - Junior - 164 - € 359.00
koop bij bol
€ 359.00koop bij bol
Crewsaver Atacama Sport Drysuit & Gratis Onderpak - RoodCrewsaver Atacama Sport Drysuit & Gratis Onderpak - Rood - € 374.99
koop bij bol
€ 374.99koop bij bol
Yak Santiam Kajak Drysuit - Blauw / ZwartYak Santiam Kajak Drysuit - Blauw / Zwart - € 504.99
koop bij bol
€ 504.99koop bij bol
Bekijk alle droogpakken

Wetsuit of long john

Een wetsuit staat voor warm en nat. Het pak houdt je warm door het vasthouden van een dun laagje water tussen de huid en het pak. Dit laagje water wordt verwarmd door de warmte van je eigen lichaam. Het is belangrijk dat een wetsuit goed strak om je lichaam zit, anders komt er constant koud water in en heeft je lichaam moeite warm te blijven. 

Een tweede punt voor het warm houden van je lichaam is het isolatiemateriaal neopreen dat wordt gebruikt. Dit heb je in verschillende diktes. Hoe dikker, hoe warmer. Dit wordt aangegeven in twee cijfers, bijvoorbeeld 4/3 mm. Het eerste cijfer betekent de dikte van het neopreen op de borst en rug, het tweede cijfer staat voor de dikte neopreen bij de armen en benen. 

Je hebt verschillende soorten wetsuits. Voor de herfst en winter gaat het om een volledig pak of een long john. Dit is een pak met lange pijpen, maar zonder mouwen. Veel suppers vinden een long john prettiger, omdat je veel beter kan peddelen zonder mouwen. Zeker een dikker wetsuit is snel stug. Met een long john heb je optimale bewegingsvrijheid om te kunnen suppen. Het is een ideaal pak, omdat je het kan dragen met verschillende weersomstandigheden. Bij koud weer trek je er meerdere lagen overheen en bij warm weer sup je alleen in je long john. Een nadeel is dat als je in het water valt en je hebt bijvoorbeeld een winterjas over je long john aan, deze helemaal nat is.

Prolimit Neopreen Long John 1,5mm Zodiac Zwart/GrijsProlimit Neopreen Long John 1,5mm Zodiac Zwart/Grijs - € 119.00
koop bij isupcenter
€ 119.00koop bij isupcenter
Gill Dynamic Long John - 3mm - JuniorGill Dynamic Long John - 3mm - Junior - € 103.00
koop bij bol
€ 103.00koop bij bol
Gill Dynamic Long John - 3mm Neopreen - Wetsuit - HerenGill Dynamic Long John - 3mm Neopreen - Wetsuit - Heren - € 109.00
koop bij bol
€ 109.00koop bij bol
Bekijk alle wetsuits

De dikte die bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de water- en buitentemperatuur. Hoe warmer het water, hoe dunner je wetsuit. Een wetsuit hoef je dus niet alleen in koudere maanden te dragen. Ook in de zomer is dit een fijn pak om in te suppen. Een extra voordeel is dat dit pak je beschermt tegen de zon. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de diktes, watertemperaturen en seizoenen. Dit is een leidraad en gebaseerd op activiteiten als duiken, windsurfen en kitesurfen. Met suppen sta je natuurlijk vooral op je board en lig je niet constant in het water.

Dikte wetsuit Watertemperatuur Maand
2 / 1 mm > 19 graden augustus, september
3 / 2 mm15-18 graden juni, juli, oktober
4 / 3 mm11-14 graden mei, november
5 / 4 mm7-10 graden december, april
6 / 5 mm of dikker3-6 graden januari, februari, maart

Neopreen SUP kleding

Neopreen is een elastisch synthetisch rubber materiaal. Het heeft een goede water- en UV-bestendigheid. Het werkt isolerend en verhoogt het drijfvermogen. Het is tegen allerlei weersomstandigheden bestand en erg slijtvast. Dit materiaal wordt ook gebruikt in een wetsuit en long john. Je kan ook een losse broek en jack aanschaffen om te suppen. Dit kan je op allerlei manieren combineren in verschillende weersomstandigheden.

Uv-shirt heren thermisch neopreen zwart/blauwUv-shirt heren thermisch neopreen zwart/blauw - € 19.99
koop bij decathlon
€ 19.99koop bij decathlon
Uv-shirt dames met lange mouwen thermisch neopreen zwartUv-shirt dames met lange mouwen thermisch neopreen zwart - € 24.99
koop bij decathlon
€ 24.99koop bij decathlon
Neopreen vest voor surfen dames 1,5 mm neopreenNeopreen vest voor surfen dames 1,5 mm neopreen - € 44.99
koop bij decathlon
€ 44.99koop bij decathlon
Prolimit Neopreen Long John 1,5mm Zodiac Zwart/GrijsProlimit Neopreen Long John 1,5mm Zodiac Zwart/Grijs - € 119.00
koop bij isupcenter
€ 119.00koop bij isupcenter
Bekijk alle neopreen SUP tops

Voeten

Bij koud weer moeten je voeten warm en droog zijn. Deze warm je tijdens het suppen namelijk niet snel op, omdat je ze amper beweegt en er wellicht water op komt. Als je koude voeten hebt, koelt je hele lichaam af. In de herfst en winter is het aan te raden om schoentjes of sokken te dragen.

Waterschoenen voor volwassenen aquashoes 100 grijsWaterschoenen voor volwassenen aquashoes 100 grijs - € 7.99
koop bij decathlon
€ 7.99koop bij decathlon
Surfschoenen 100 neopreen 2 mm zwartSurfschoenen 100 neopreen 2 mm zwart - € 19.99
koop bij decathlon
€ 19.99koop bij decathlon
Waterschoenen voor volwassenen discover slip-on blauwWaterschoenen voor volwassenen discover slip-on blauw - € 39.99
koop bij decathlon
€ 39.99koop bij decathlon
Bekijk alle SUP- en waterschoenen

Handen

Het kan zijn dat je snel koude handen hebt. Dit is met suppen niet prettig. Je kan dit voorkomen door, zeker aan het begin van je sup tocht, handschoentjes te dragen. Vaak doe je ze na een tijdje weer uit als je lekker opgewarmd bent.

Bekijk alle SUP handschoenen

Haal jij je SUP board ook weer uit de schuur? Veel SUP plezier, we hopen op een zonnige herfst en winter!

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
10 redenen om ook te gaan suppen
Lees verder

10 redenen om ook te gaan suppen

Steeds vaker zie je suppers in natuurgebieden en op de grachten. Dit werkt meestal aanstekelijk voor anderen. Het ziet er ontspannen uit op een SUP board. Dat is het ook, maar er zijn meer redenen waarom suppen zo leuk is.
Sup vogel bewust - Vogelbescherming Nederland
Lees verder

Geniet van de natuur, maar sup vogelbewust

Het effect van verschillende vormen van waterrecreatie, zoals suppen, op vogels is helaas groot. Tot deze conclusie komt Vogelbescherming Nederland. Geniet van de natuur, maar sup vogelbewust.
Wat is suppen
Lees verder

Waar mag je suppen?

Als je overtuigd bent om te gaan suppen, een dag hebt gepland, moet je natuurlijk nog kiezen waar je heen gaat. Plekken genoeg in ons waterrijke land! Maar waar mag en kan je allemaal suppen?
SUP board voor beginners
Lees verder

SUP board voor beginners: Waar moet je op letten?

Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dit artikel is voor iedere beginnende supper die korte SUP routes wil maken en nog niet of weinig op een SUP board heeft gestaan.