Suppen met je hond

Suppen met je hond: 8 tips om samen te genieten op het water

Suppen is een leuke activiteit om samen met je hond te doen. Ontspannen peddelen op je board en genieten van de natuur met je grote vriend. Wat wil je nog meer? Veilig suppen natuurlijk. Bereid jezelf goed voor, zodat jij en je hond een fantastische SUP ervaring beleven: 8 tips voor suppen met je hond.

1. Laat je hond kennis maken met water

Alle honden zijn anders. De ene hond houdt helemaal niet van water, terwijl de ander het liefst elke dag in het water springt. Ook zijn er honden die goed kunnen zwemmen en honden die helemaal niet kunnen zwemmen, dit kan komen door de lichaamsbouw. Bedenk van te voren goed of jij een hond hebt die kan zwemmen en het ook leuk vindt. Ga voordat je meteen gaat suppen eens een aantal keer met je hond naar het water. Gooi een bal weg die jouw hond weer ophaalt en laat hem lekker spelen. Zo maakt de hond al kennis met water en raakt hij gewend aan zwemmen.

2. Draag een zwemvest en riem

Voor alle suppers wordt een zwem- of reddingsvest geadviseerd door het KNRM, dit is voor honden niet anders. Een zwemvest voor honden met een lus aan de bovenkant is ideaal. Aan de lus kan je een riem maken. Het makkelijkst is om te kiezen voor een hardloopriem. Deze kan je om je heupen doen, zodat je je armen altijd vrij hebt om te peddelen. Een riem zorgt voor een stukje veiligheid. Je hond kan niet zomaar wegzwemmen of afdrijven. Ook kan je de riem gebruiken om je hond uit het water te tillen wanneer hij van het board is gevallen en er niet zelf op kan komen.

Jobe Pet Vest RoodJobe Pet Vest - € 39.95
koop bij watersports4fun
€ 39.95koop bij watersports4fun
Red Original Honden Zwemvest - XS, RoodRed Original Honden Zwemvest - € 76.95
koop bij isupcenter
€ 76.95koop bij isupcenter
Bekijk alle zwemvesten voor honden

3. Doe eerst zelf SUP ervaring op

Je hoeft echt geen gevorderde supper te zijn, maar het is wel prettig dat je zelf niet voor de eerste keer op een board staat als je voor het eerst met je hond gaat suppen. Zorg ervoor dat je al meerdere malen geoefend hebt, zodat je de basistechnieken onder de knie hebt. Het is fijn als je goed kan peddelen en evenwicht kan bewaren. Suppen is makkelijk te leren, dus na een aantal keren oefenen sup je zo weg. Het gaat vooral om het vinden van de juiste balans. Handig als je dat zelf goed onder controle hebt, als daarna je hond ook nog op je board staat. Jij bent zelfverzekerd, waardoor het voor de hond makkelijker wordt om mee te gaan.

4. Ken je hond

Het is belangrijk dat je je hond door en door kent. Weet wat hij wel en niet kan of durft. Daarbij moet hij ook goed kunnen luisteren.

5. Kies een geschikt SUP board

Kan jouw SUP board het gewicht van jou en de hond dragen? Dit is belangrijk voor het drijfvermogen. Tel jullie gewicht bij elkaar op en check het gewicht van je SUP. Zorg ervoor dat je ruim onder het maximale gewicht zit, anders buigt je board door en heb je constant natte voeten. Het is aan te raden dat je kiest voor een stabiel, dik en breed board die meer dan voldoende gewicht kan dragen.

Leg voor je hond een stevig matje neer, zodat je het board beschermt tegen zijn nagels. De hond heeft door een matje ook voldoende grip om op het board te blijven zitten. Mocht die er toch een keer afvallen, dan kan hij via het matje weer op je board komen, zonder je board te beschadigen.

Suppen met je hond
Suppen met je hond

6. Leer je hond suppen

Een hond functioneert net als een mens, aan nieuwe dingen zal hij moeten wennen. Je kan het suppen aanleren in stappen. Het is makkelijk als de hond goed opgevoed is en goed luistert. Uiteraard is de ene hond de andere niet. Er zijn honden die op een SUP board springen en meteen mee kunnen met hun baasje. Er zijn ook honden die je het suppen stap voor stap moet aanleren. Jij kent je hond het beste. Schat in wat jullie nodig hebben voor een ontspannen rondje suppen. Je hond leren suppen doe je zo:

  • Leg je SUP een week lang in huis neer, zodat de hond eraan kan wennen. Hij zal nieuwsgierig worden naar dit nieuwe en onbekende ding in huis.
  • Oefen met de hond het op- en afstappen op het board. Train het luistergedrag. Gebruik hiervoor steeds dezelfde termen, bijvoorbeeld ‘spring erop’ en ‘spring eraf’.
  • Leg het matje al neer, zodat de hond weet dat dit zijn plek is op het board.
  • Als de hond het op- en afstappen goed kan, oefen je dit buiten op bijvoorbeeld een grasveld. Het kan zijn dat de hond anders reageert, omdat het moet wennen aan een andere omgeving.
  • Ga zelf ook op je board staan. Wiebel een beetje en doe de peddelbeweging, zodat de hond hieraan went.
  • Oefen op het water. Trek beiden een zwem- of reddingsvest aan. Ga naar een rustig meertje of slootje met ondiep water. Stap eerst zelf op je board en ga rustig op je knieën zitten. Daarna komt je hond erbij. Oefen het op- en afstappen lekker vaak, zodat jullie gewend raken en de hond het niet meer spannend vindt.
  • Ga vervolgens suppen op je knieën. Als dit goed gaat, kan je gaan staan.

7. Kies een geschikte SUP locatie om te suppen met je hond

Je mag niet overal suppen met je hond. Dit kan te maken hebben met een beschermd natuurgebied voor dieren. Kijk van te voren op de website van het gebied waar je heen gaat of dit toegestaan is. Begin op een rustig meertje of slootje met ondiep water. Oefen het suppen hier meerdere keren, voordat je een echte tocht gaat maken.

8. Volg een workshop suppen met je hond

Het lijkt soms zo makkelijk, een hond op een SUP board met zijn baasje aan het peddelen. Toch kan dit in de praktijk anders werken. Blijkt het helemaal niet zo makkelijk te zijn en is het soms best spannend. Volg een cursus bij ikSUP HondenSUP in Loosdrecht – dé HondenSUP specialist van Nederland!

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
beginnersfouten suppen
Lees verder

12 beginnersfouten om te voorkomen als supper

Iedereen kan leren suppen, maar oefening baart kunst. Deze 12 tips helpen je om beginnersfouten te voorkomen, zodat je kan focussen op de basistechnieken van het suppen.
Wat is suppen
Lees verder

Waar mag je suppen?

Als je overtuigd bent om te gaan suppen, een dag hebt gepland, moet je natuurlijk nog kiezen waar je heen gaat. Plekken genoeg in ons waterrijke land! Maar waar mag en kan je allemaal suppen?
fietssuppen met de SUP fiets
Lees verder

Fietsen op het water met de SUP fiets

Heb jij de nieuwste trend al ontdekt? Het is geen SUP board en ook geen fiets. Het is een fiets SUP; een fiets en een SUP in één waarmee je zo over het water fietst. Ga jij ook een keer fietssuppen?