sup veilig met een reddingsvest of zwemvest

Veilig suppen met een restube, zwem- of reddingsvest

Suppen doe je voor je plezier en ontspanning. Het is daarbij belangrijk veilig het water op te gaan. Je hebt namelijk altijd de kans om in het water te vallen. Meestal val je, ga je koppie onder en klim je weer op je SUP board. Niks aan de hand! Maar een onverwachte val kan ook zorgen voor desoriëntatie, waardoor je niet meer weet waar de bodem is en waar je boven het water komt. Dan is een reddingsvest echt een uitkomst, het zorgt ervoor dat je altijd boven water komt met je hoofd en op je rug draait, zodat je geen water in je luchtwegen krijgt. Je kan ook kiezen voor een zwemvest of restube. We leggen de verschillen in dit artikel voor je uit.

Het verschil tussen een zwem- en reddingsvest

Eigenlijk zeggen de woorden exact waarvoor het vest dient, toch zijn we ons hier vaak niet bewust van. Een zwemvest helpt jou te drijven, een echte zwemondersteuner. Deze is niet gemaakt om jou te redden. Hiervoor moet je jezelf op de juiste positie in het water kunnen houden, dus bijvoorbeeld je hoofd boven water. Een reddingsvest is echt gemaakt om je te redden. Deze zorgt ervoor dat een (bewusteloos) persoon op zijn rug gedraaid wordt, waardoor de luchtwegen vrij van water blijven.

Je hebt twee soorten reddingsvesten, namelijk een vaststof en een automatisch reddingsvest. Vaststof reddingsvesten hebben een grote kraag, deze zorgt ervoor dat als je in het water valt, je hoofd altijd met mond en neus naar boven wordt gedraaid, waardoor alle luchtwegen vrij van water blijven. Een automatisch reddingsvest blaast zichzelf op wanneer het vest met water in aanraking komt óf je activeert deze zelf door aan een touwtje te trekken. Je wordt automatisch op je rug gedraaid, waardoor alle luchtwegen vrij van water blijven. Het zit beiden comfortabel en beperkt niet je bewegingsvrijheid.

Het drijfvermogen van een zwem- en reddingsvest wordt uitgedrukt in Newton (N). Hoe groter het aantal N, hoe meer drijfvermogen het vest heeft. De meeste zwemvesten zijn te herkennen aan een 50 N logo (een aantal merken ook 100 N) en reddingsvesten hebben een 100, 150 of 275 N logo.

Reddingsvesten

Besto reddingsvest 165N Zwart | Manueel | Zonder HarnasBesto Automatic 165N reddingsvest - € 76.99
koop bij bol
€ 76.99koop bij bol
Besto Automatisch reddingsvest 165N - Met Harnas - RoodBesto Automatic 165N reddingsvest - € 79.95
koop bij bol
€ 79.95koop bij bol
Besto Econ Geel 60N Kinder Reddingsvest voor 20-30kgBesto Econ 60N reddingsvest voor kinderen - € 36.95
koop bij bol
€ 36.95koop bij bol
Bekijk alle reddingsvesten

Zwemvesten

Zwemvest voor wakeboarden dames fragmentZwemvest voor wakeboarden dames fragment - € 99.99
koop bij decathlon
€ 99.99koop bij decathlon
Zwemvest 50n+ oranje voor kajak supboard zwaardbootZwemvest 50n+ oranje voor kajak supboard zwaardboot - € 32.99
koop bij decathlon
€ 32.99koop bij decathlon
Universeel Zwemvest BlauwUniverseel Zwemvest Blauw - € 43.99
koop bij bol
€ 43.99koop bij bol
Bekijk alle zwemvesten

Reddingsvesten voor honden

Icepeak Honden Zwemvest - Geel, SIcepeak Honden Zwemvest - Geel - € 34.95
koop bij isupcenter
€ 34.95koop bij isupcenter
Icepeak Honden Zwemvest - Oranje, LIcepeak Honden Zwemvest - Oranje - € 34.95
koop bij isupcenter
€ 34.95koop bij isupcenter
Jobe Pet Vest Rood - XSJobe Pet Vest - € 39.95
koop bij bol
€ 39.95koop bij bol
Red Original Honden Zwemvest - XS, RoodRed Original Honden Zwemvest - € 76.95
koop bij isupcenter
€ 76.95koop bij isupcenter
Bekijk alle zwemvesten voor honden
Veilig suppen met een zwemvest voor kinderen
Veilig suppen met een zwemvest voor kinderen
Suppen met je hond
Ook voor honden heb je speciale reddingsvesten.

Restube

Jouw opblaasbare backup in het water. Het is klein, licht en eenvoudig mee te nemen. Een tasje dat bevestigd kan worden rondom de heup. In het tasje zit een niet opgeblazen drijver. Als het nodig is, kan je hard aan het koord trekken. Met behulp van een CO2 patroon blaast de drijver zichzelf op. Deze drijver kan je ook met de mond opblazen. Een handige backup voor noodgevallen, maar je moet met een restube wel zelf in staat zijn deze in te zetten. Een persoon buiten bewustzijn heeft hier niks aan.

RESTUBE active - zwartRESTUBE active - zwart - € 89.95
koop bij bol
€ 89.95koop bij bol
Bekijk alle restubes

Advies

Denk voordat je gaat suppen goed na over de veiligheid. Je moet zelf een afweging maken waar jij je prettig bij voelt, er zijn geen eisen vanuit de wet voor suppers. Bij het varen op een boot heb je geen keuze, de waterpolitie stelt verplicht dat er voor iedere opvarende een reddingsvest aanwezig is, dus geen zwemvest. Het KNRM geeft wel een duidelijk advies voor suppers: draag een zwem- of reddingsvest. En dat is niet voor niks. Onderzoek heeft aangetoond dat een reddingsvest je overlevingskansen in onze koude wateren verviervoudigt. Klik hier om alles te lezen over welk vest het beste bij jou past. SUP veilig!

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
3
Shares
Gerelateerde artikelen
SUP kleding
Lees verder

SUP kleding: Wat draag je met suppen?

Een SUP board, peddel, waterdichte tas... en klaar om te gaan! Nog niet, vergeet de juiste SUP kleding niet. Waar moet je op letten bij het kopen van jouw SUP outfit?
wetsuit voor suppen
Lees verder

Wetsuit voor suppen – jouw maatje in elk seizoen

Wil jij lekker suppen in de herfst? Goed idee! Een wetsuit is dan je beste maatje. Waar moet je op letten? Hoe dik moet een wetsuit zijn? Je leest het in dit artikel. Plus: de 7 beste wetsuits voor suppen voor dames en heren.
waterdicht telefoonhoesje voor suppen
Lees verder

Waterdicht telefoonhoesje voor suppers

Een telefoon meenemen tijdens het suppen is altijd handig voor noodgevallen of om leuke foto's en filmpjes te maken. Je wil alleen echt niet dat deze in het water valt of nat wordt! Dit is heel makkelijk te voorkomen met een waterdicht telefoonhoesje.