Veilig suppen

Tips voor een veilig rondje suppen

Dat suppen super leuk is, weten we allemaal wel. Zorg ervoor dat het ook veilig is! Dat klinkt logisch, toch wordt dit vaak onderschat. Veiligheid hangt natuurlijk van heel veel dingen af, bijvoorbeeld waar en hoe jij supt. Een ruige zee met golven of een grote plas met stroming is gevaarlijker dan een slootje in de buurt. Het is aan te raden om je goed voor te bereiden als je op pad gaat. 9 tips voor een veilig rondje suppen. 

1.SUP alleen als je kan zwemmen

Dit lijkt overbodig, toch wordt het vaak onderschat. Tuurlijk sta je met suppen op een board, maar vallen kan altijd en iedereen gebeuren. Zwemmen in natuurwater is echt anders dan in een zwembad. Ook als je een goede zwemmer bent, kan de stroming of temperatuur van het water gevaarlijk zijn. Kijk goed waar je gaat suppen en bereid je voor op de SUP route. Als je helemaal niet kan zwemmen, dan is suppen echt gevaarlijk en af te raden, ook al draag je een zwem- of reddingsvest.

2. Zwem- of reddingsvest

Een zwem– of reddingsvest is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden. Je kan altijd in het water vallen. Meestal val je, ga je koppie onder en klim je weer op je SUP board. Maar een onverwachte val kan ook zorgen voor desoriëntatie, waardoor je niet meer weet waar de bodem is en waar je boven het water komt. Een zwemvest helpt jou te drijven, een echte zwem ondersteuner, maar deze is niet gemaakt om je te redden. Met een zwemvest moet je jezelf op de juiste positie in het water kunnen houden, dus bijvoorbeeld je hoofd boven water. Een reddingsvest is echt gemaakt om je te redden. Deze zorgt er voor dat een (bewusteloos) persoon op zijn rug gedraaid wordt, waardoor de luchtwegen vrij van water blijven. Je kan ook kiezen voor alternatieven zoals een restube, een compact hulpmiddel waarmee je een reddingsboei kunt opblazen. Het is klein, licht en eenvoudig mee te nemen. Het is een tasje dat bevestigd kan worden rondom de heup. In het tasje zit een niet opgeblazen drijver. Als het nodig is, kan je hard aan het koord trekken om zo de drijver met behulp van een CO2 patroon vanzelf op te laten blazen. Bij het gebruik van een restube moet je zelf in staat zijn aan het koordje te trekken, zodat deze open gaat. Er zijn vanuit de wet geen veiligheidseisen voor suppen, maar het KNRM geeft wel een duidelijk advies, namelijk draag een reddingsvest. En dat is niet voor niks: onderzoek heeft aangetoond dat een reddingsvest je overlevingskansen in onze koude wateren verviervoudigt.

Raak je in de problemen dan kun je met een restube het hoofd boven water houden.
koop bij bol.com

3. Draag een leash

Draag altijd je enkelband (of leash), zodat je het SUP board niet kan kwijtraken als je in het water valt. Zeker als je ergens supt met stroming of wind, dan is het board zo stukken verderop en moet je er achteraan zwemmen. Dit is erg vermoeiend en moet je niet onderschatten, zeker niet met stroming en koud water. Dit is makkelijk te voorkomen door je leash te dragen. Een kleine moeite, voor extra veiligheid.

4. Neem je telefoon mee

Neem altijd je telefoon mee, zodat je bij noodgevallen kan bellen. Dit is ook handig om te gebruiken als navigatie voor je SUP route. Je telefoon kan je opbergen in een waterdicht hoesje.

Waterdicht hoesje om je smartphone te beschermen op het water.
koop bij decathlon

5. Check het weer

Bekijk altijd eerst de weersvoorspellingen voordat je gaat suppen. Bij onweer mag je sowieso niet het water op. Regen is gewoon echt niet lekker. Daarnaast is het, zeker voor een beginnende supper, belangrijk dat er weinig tot geen wind staat. Bij een beetje wind drijf je al snel af, het is lastiger om balans te houden en het suppen kost veel kracht waardoor je sneller moe wordt. Bij veel wind heb je op grote plassen ook nog last van golven en stroming. Let niet alleen op de windkracht, maar ook op de windrichting. Zo kan je een rondje andersom suppen als dit beter uitkomt met wind voor of tegen. Als er veel wind staat en je wil toch gaan suppen, kies dan een beschut plekje uit. Ga bijvoorbeeld voor een leuke route in een stad.

6. Andere vaartuigen 

Als je op grotere plassen, kanalen of rivieren supt, moet je goed letten op je zichtbaarheid. Voor andere vaartuigen ben jij erg klein en ze verwachten een supper niet altijd. Let dus met oversteken en passeren extra goed op. Jij hebt ook een ander tempo dan andere vaartuigen. Je kan zelf het beste inschatten of je nog ergens voorbij kan gaan of beter even kan wachten. Andere vaartuigen zorgen voor een supper altijd voor golven. Wees hierop voorbereid en ga uit voorzorg op je knieën zitten. Wateren met veel andere vaartuigen, zoals grote motorboten, zeilboten of beroepsvaarten kan je wellicht beter vermijden. Dit zijn niet de mooiste plekken om te suppen en het kan best gevaarlijk zijn. Kom je toch andere vaartuigen tegen, geef dan altijd voorrang en blijf uit de buurt. Ze zien je vaak niet en kunnen niet snel en makkelijk uitwijken. Je kan ook naar het vaartuig toegezogen worden, dus houd afstand!

7. Kies de juiste SUP kleding

Onderkoeling is een risico voor suppers. Kijk van te voren goed naar het weer om te bepalen welke SUP kleding het beste is. Neem extra kleding mee en zorg voor laagjes. Tijdens het suppen word je snel warm, maar als je even stil zit dan koel je ook snel weer af. Als je in het water valt, die kans is altijd aanwezig, heb je een nat pak en koel je erg snel af. Vergis je niet in de watertemperatuur. Ook al is het buiten warm, de temperatuur van het water kan soms verraderlijk koud zijn. Het dragen van een wetsuit, long john of droogpak is aan te raden. Bij hele warme temperaturen en veel zon is het prettig je huid te beschermen. Kleding met UV-bescherming is ideaal om te dragen. Deze kleding komt overeen met factor 50 van zonnebrand. Zo kan je niet verbranden tijdens een dagje suppen. Smeer de delen die niet beschermd zijn in met een hoge factor, op het water verbrand je extra snel. Het is ook verstandig om iets op je hoofd te dragen om een zonnesteek te voorkomen.

Shirts met UV bescherming.
Shirts met UV bescherming.
koop bij decathlon

8. SUP samen

Samen suppen is niet alleen gezellig, maar ook een stuk veiliger! Als je toch een keer alleen gaat suppen, geef dan aan iemand door waar je heen gaat en neem je telefoon mee. Alleen suppen op stromend en groot water wordt afgeraden. Het is verstandig om de KNRM Helpt-app op je telefoon te zetten. Je kan je locatie live delen en als je in de problemen komt om hulp vragen.

sup kleding wetsuit decathlon dames
Decathlon dames wetsuit voor watersporters. Houdt je warm in de lente of vroege zomer.
koop bij decathlon
Deze shorty is ideaal voor de zomerdagen. Met ritssluiting aan de achterkant voor een gemakkelijke instap.
koop bij bol.com
wetsuit sup kleding heren decathlon
Soepele wetsuit. Dankzij het model zonder rits biedt deze wetsuit je meer warmte en bewegingsvrijheid.
koop bij decathlon
SUP kleding

SUP kleding: Wat draag je met suppen?

Een SUP board, peddel, waterdichte tas… en klaar om te gaan! Nog niet, vergeet de juiste SUP kleding niet. Waar moet je op letten bij het kopen van jouw SUP outfit?

9. Suppen met kids

Suppen met kinderen is een leuke activiteit om samen te doen. Ga pas suppen met kinderen als ze een zwemdiploma hebben, zodat ze in ieder geval ervaring hebben met zelfredzaamheid op het water. Houd ondanks dat de kinderen kunnen zwemmen goed toezicht tijdens het suppen en blijf in de buurt. Voor kinderen die beginnen met suppen is het fijn om met rustig weer, op kalm water (ondiep en geen stroming) en een rustige plek te starten. Zo kunnen ze lekker oefenen zonder rekening te houden met andere invloeden. Zorg ervoor dat iedereen een zwem- of reddingsvest draagt en de leash altijd om heeft. Het beste is om dit zelf ook te doen, ‘goed voorbeeld doet goed volgen’! 

Total
13
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
Happy Supper Black Friday Deals
Lees verder

Black Friday Deals

Wil je graag een SUP board kopen? Of heb je nog nieuwe accessoires nodig voor het suppen? Op Black Friday zijn er hoge kortingen! Verwen jezelf of koop een leuk cadeau voor een familielid, collega, vriend of vriendin.
beginnersfouten suppen
Lees verder

12 beginnersfouten om te voorkomen als supper

Iedereen kan leren suppen, maar oefening baart kunst. Deze 12 tips helpen je om beginnersfouten te voorkomen, zodat je kan focussen op de basistechnieken van het suppen.
Is suppen gezond?
Lees verder

Is suppen gezond?

Suppen past om meerdere redenen binnen een gezonde levensstijl. Het is niet alleen ontspannen voor je geest, het is ook nog eens een totale workout voor je lijf! Je hebt namelijk al je spiergroepen nodig om op de plank te blijven staan en jezelf vooruit te peddelen.
sup routes voor in de herfst
Lees verder

23 prachtige SUP routes voor in de herfst

Ga jij ook suppen in de herfst? Lekker doen! Bereid je goed voor, check het weer en kleed je goed aan. Wij hebben een aantal mooie en geschikte routes voor je op een rijtje gezet. Een aantal van deze routes gaan door een stad, hier kan je lekker beschut suppen.