Veilig suppen

Tips voor een veilig rondje suppen

Is suppen veilig? Zeker, suppen is hartstikke veilig! Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar jij supt. Een ruige zee met golven en stroming is gevaarlijker dan een slootje in de buurt. Het is verstandig om je goed voor te bereiden als je op pad gaat.

1. Let op de stroming

Het is belangrijk dat je goed kan zwemmen. Zwemmen in natuurwater is echt anders dan in een zwembad. Ook als je een goede zwemmer bent, kan de stroming of temperatuur van het water gevaarlijk zijn. Kijk goed waar je gaat suppen en bereid je voor op de SUP route. Als je helemaal niet kan zwemmen, dan is suppen echt gevaarlijk en af te raden.

2. Sup veilig met een zwemvest of restube

Een zwemvest of reddingsvest is aan te raden. Je kan altijd in het water vallen. Meestal val je, ga je koppie onder en klim je weer op je SUP board. Maar een onverwachte val kan ook zorgen voor desoriëntatie, waardoor je niet meer weet waar de bodem van het water is en waar je boven het water komt. Een zwemvest helpt je dan altijd naar boven te drijven. Of kies voor een restube, een compact hulpmiddel waarmee je een reddingsboei kunt opblazen.

Raak je in de problemen dan kun je met een restube het hoofd boven water houden.
koop bij bol.com

3. Draag een leash

Draag altijd je enkelband (of leash), zodat je het SUP board niet kan kwijtraken als je in het water valt. Zeker als je ergens supt met stroming of wind, dan is het board zo stukken verderop en moet je er achteraan zwemmen. Dit is erg vermoeiend en moet je niet onderschatten, zeker niet met stroming en koud water. Dit is makkelijk te voorkomen.

4. Neem je telefoon mee

Neem altijd je telefoon mee, zodat je bij noodgevallen kan bellen. Dit is ook handig om te navigeren op een nieuwe SUP route. Je telefoon kan je opbergen in een waterdicht hoesje.

Waterdicht hoesje om je smartphone te beschermen op het water.
koop bij decathlon

5. Check de weersvoorspellingen

Check altijd eerst het weer voordat je gaat suppen. Bij onweer mag je sowieso niet het water op. Daarnaast is het, zeker als beginnende supper, belangrijk dat er weinig tot geen wind staat. Dit voorkomt dat je afdrijft en sneller moe bent, omdat je harder moet werken om balans te houden. Het is ook prettig dat je weet uit welke richting de wind komt, zodat je een rondje andersom kan maken als dit beter uitkomt met wind voor of tegen.

6. Zichtbaarheid

Als je op grotere plassen, kanalen of rivieren supt, moet je goed letten op je zichtbaarheid. Voor andere vaartuigen ben jij erg klein en ze verwachten een supper misschien niet. Let dus met oversteken en passeren extra goed op. Jij hebt ook een ander tempo dan andere vaartuigen. Je kan zelf het beste inschatten of je nog ergens voorbij kan gaan of beter even kan wachten. Andere vaartuigen zorgen voor een supper altijd voor golven. Wees hierop voorbereid en ga uit voorzorg op je knieën zitten.

7. Draag SUP kleding met UV-bescherming

Uren in de zon suppen is niet goed voor je huid. Kleding met UV-bescherming erin zijn ideaal om dit te voorkomen. Deze kleding komt overeen met factor 50 van de zonnebrand. Zo kan je niet verbranden tijdens een dagje suppen.

Smeer je altijd goed in met een hoge factor of draag dus SUP kleding met UV-bescherming. Op het water verbrand je extra snel. Het is ook verstandig om iets op je hoofd te dragen om een zonnesteek te voorkomen.

Shirts met UV bescherming.
Shirts met UV bescherming.
koop bij decathlon

8. Kies de juiste SUP kleding

Kijk van te voren goed naar het weer om te bepalen welke SUP kleding het beste is. Neem voldoende kleding mee en zorg voor laagjes. Tijdens het suppen word je snel warm, maar als je even stil zit dan koel je ook snel weer af. Als je in het water valt, die kans is altijd aanwezig, heb je een nat pak en koel je erg snel af. Het is aan te raden een wetsuit te dragen, zodat je niet onderkoeld raakt. Ook al is het buiten warm, de watertemperatuur kan koud zijn.

sup kleding wetsuit decathlon dames
Decathlon dames wetsuit voor watersporters. Houdt je warm in de lente of vroege zomer.
koop bij decathlon
Deze shorty is ideaal voor de zomerdagen. Met ritssluiting aan de achterkant voor een gemakkelijke instap.
koop bij bol.com
wetsuit sup kleding heren decathlon
Soepele wetsuit. Dankzij het model zonder rits biedt deze wetsuit je meer warmte en bewegingsvrijheid.
koop bij decathlon
SUP kleding

SUP kleding: Wat draag je met suppen?

Een SUP board, peddel, waterdichte tas… en klaar om te gaan! Nog niet, vergeet de juiste SUP kleding niet. Waar moet je op letten bij het kopen van jouw SUP outfit?

9. SUP samen

Ga liever niet alleen suppen. Als je dit wel doet, geef dan aan iemand door waar je heen gaat. Alleen suppen op stromend en groot water raden we voor jouw veiligheid echt af.

Heb jij nog goede tips voor een veilig rondje suppen? Deel ze met ons in de reacties.

Total
13
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
SUP board voor beginners
Lees verder

SUP board voor beginners: Waar moet je op letten?

Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dit artikel is voor iedere beginnende supper die korte SUP routes wil maken en nog niet of weinig op een SUP board heeft gestaan.
sup board voor gevorderde
Lees verder

SUP board voor de gevorderde supper

Heb je de basistechnieken van het suppen onder controle? Sta jij stabiel en beheers je de juiste peddeltechniek? In dit artikel helpen we je met een SUP board voor de gevorderde supper.