Wat is suppen

Waar mag je suppen?

Als je overtuigd bent om te gaan suppen, een dag hebt gepland, moet je natuurlijk nog kiezen waar je heen gaat. Plekken genoeg in ons waterrijke land! Maar waar mag en kan je allemaal suppen?

Plekken om te suppen

Nederland heeft veel water en is daarmee ideaal voor suppers. We hebben zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Dit staat aangegeven met borden op de plek zelf. Het is handig dit van te voren even te checken, zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Er zijn ook plekken waar je een ontheffing nodig hebt. Kijk van te voren in het gebied waar je wil suppen voor actuele informatie. Suppen is dus bijna overal mogelijk, daarmee is het een laagdrempelige activiteit, zeker als je je eigen SUP board hebt. Je hebt alle vrijheid om op avontuur te gaan en te ontspannen.

Meren en plassen

Een klein meer is vaak een prima plek voor beginnende suppers en kinderen. Op een meer heb je geen last van stromingen en getijden, het water is rustig. Hier zie je ook veel SUP scholen. Je hebt hier alle ruimte om de SUP technieken te leren en veel te oefenen. Je hebt geen last van invloeden als golven en andere vaartuigen. Let erop dat er weinig of geen wind staat als je voor de eerste keren gaat.

De plassen, zoals de Loosdrechtse plassen of de Nieuwkoopse plassen, zijn populaire plekken om te suppen. Vaak heb je op grote plassen meer last van de wind en andere watergebruikers. Je hebt hier ook hele mooie en rustige SUP routes voor beginners en alleen suppers en kanoërs. Deze routes zijn echt aan te raden door een prachtig stuk natuur, rustige plekjes zonder nadelige invloeden. Ideaal om te oefenen en te genieten!

Slootjes

Kleine doorgangen en watertjes die alleen geschikt zijn voor suppers, fluisterboten en kanoërs is een hele goede optie voor elke supper die houdt van rust. Vaak gaan deze routes door prachtige natuurgebieden, zijn ze rustig en heb je weinig last van invloeden van buitenaf. Je kan dus volop genieten van het suppen, de flora en fauna. In sommige periodes heb je kans op kroos of waterplanten wat het suppen lastiger maakt.

Grachten

Een leuke manier om een stad te ontdekken, is op je SUP board. Vanaf het water is een stad altijd speciaal en anders. Dit kan in bijna alle steden waar je grachten hebt, zoals bijvoorbeeld in Amersfoort of Leeuwarden. Je ziet hier ook vaak kanoërs en rondvaartbootjes. Het leuke aan suppen door een stad is de gezelligheid wat het met zich mee brengt. Onderweg kan je even uitstappen en een terrasje pakken voor een kopje koffie of lunch. Je hebt hier altijd veel bekijks, andere mensen vinden het suppen erg interessant en je zal vaak aangesproken worden. Sommige suppers vinden dit niet prettig en gaan liever de natuur in.

Rivieren en kanalen

Zoek je wat meer uitdaging, dan is een rivier geschikt. Hier heb je namelijk te maken met stromingen, wind, golven en andere watergebruikers. Het is hierdoor lastiger je balans te bewaren en het suppen kost je meer moeite en energie. Let op je veiligheid en bereid je goed voor. Voor de ervaren supper zeker een avontuur!

Suppen op zee

Suppen is ooit begonnen op zee. Dit is een uitdagende manier van suppen. Je hebt altijd te maken met onvoorspelbare invloeden zoals getijden, stromingen, golven en wind. Dit kan het spannend maken, maar zeker ook gevaarlijk. Wees goed voorbereid, ga veilig op pad en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Ga bijvoorbeeld nooit alleen, draag een reddingsvest en wetsuit. Als beginnende supper is dit af te raden en kan je beter op een rustig meertje beginnen. De zee is echt voor ervarende suppers.

Weersinvloeden & andere watergebruikers

Kies, zeker als beginner, een plek uit waar je geen last hebt van andere vaartuigen. Als er een kleine motorboot of sloep langs je vaart, krijg je al golven waardoor je minder stabiel op je SUP board staat. Dit is voor een beginnende supper niet altijd prettig. Je hebt meer dan voldoende mogelijkheden om op plekken te suppen waar het alleen toegestaan is voor suppers en kanoërs. Daarnaast is het belangrijk dat je een dag uit kiest waarop je geen last hebt van de wind. De wind maakt het suppen moeilijker en dat kan je zeker aan het begin niet gebruiken. Dan moet je kunnen focussen op je techniek en natuurlijk genieten van de omgeving.

Plan je SUP route

Kies van te voren een plek uit waar je wil suppen en kijk waar je makkelijk kan parkeren en het water in kan. Dit voorkomt dat je verre afstanden moet lopen met je SUP board. Als je er eentje wil huren, navigeer dan meteen naar de verhuur plek. Het is verstandig om een SUP board van te voren te boeken, want het is razend populair. Bekijk op de website van het gebied waar je heen gaat altijd even de actuele informatie over een verbod of ontheffing.

Voor een beginnende supper is het fijn om te kiezen voor een bewegwijzerde route. Het voordeel hiervan is dat je tijdens het suppen niet hoeft te zoeken. Je kan gewoon de bordjes volgen die meestal duidelijk staan aangegeven. Als je als ervaren supper meer uitdaging wil, kan je in een gebied gewoon op pad gaan en zelf je route maken.

Kijk in onze route database voor de leukste SUP routes in Nederland.

Wil jij ook beginnen met suppen?

Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dat is niet gek, want er is zoveel keuze. In dit artikel helpen je met het kiezen van het juiste SUP board voor beginners.

Hoe kies ik een SUP board?

Happy Supper heeft een ruime keuze aan (opblaasbare) SUP boards van alle grote webshops. Maar hoe vind je het beste SUP board voor jou? In een paar stappen helpen we je met het maken van de juiste keuze. Doe de Happy Supper SUP wijzer.

SUP board Wijzer
Total
0
Shares
Gerelateerde artikelen
Leren suppen
Lees verder

Leren suppen: De basistechnieken

Iedereen kan leren suppen! Het is echter belangrijk om een aantal basistechnieken van suppen te weten voordat je begint. Als je deze technieken onder de knie hebt, is het suppen een stuk leuker en meer ontspannen.
7 belangrijke tips als je een route gaat suppen
Lees verder

7 punten om op te letten als je een route gaat suppen

Alle SUP routes zijn door ons, enthousiaste suppers of andere organisaties met zorg samengesteld. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het aan te raden je voor te bereiden voordat je gaat suppen.