Wat is suppen

Waar mag je suppen?

Als je overtuigd bent om te gaan suppen, een dag hebt gepland, moet je natuurlijk nog kiezen waar je heen gaat. Plekken genoeg in ons waterrijke land! Maar waar mag en kan je allemaal suppen?

Plekken om te suppen

Nederland heeft veel water en is daarmee ideaal voor suppers. We hebben veel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is. Dit staat aangegeven met borden op de plek zelf. Het is ook handig dit van te voren even te checken. Suppen is dus bijna overal mogelijk, daarmee is het een laagdrempelige activiteit, zeker als je je eigen SUP board hebt. Je hebt alle vrijheid om op avontuur te gaan en te ontspannen.

Meren en plassen

Een klein meer is vaak een prima plek om te starten met suppen. Op een meer heb je geen last van stromingen en getijden, het water is rustig. Hier zie je ook veel SUP scholen. Je hebt hier alle ruimte om de SUP technieken te leren en veel te oefenen. Je hebt geen last van invloeden als golven en andere vaartuigen. Let erop dat er weinig of geen wind staat als je voor de eerste keren gaat.

De plassen, zoals de Loosdrechtse plassen of de Nieuwkoopse plassen, zijn populaire plekken om te suppen. Vaak heb je op grote plassen meer last van de wind en andere watergebruikers. Je hebt hier ook hele mooie en rustige SUP routes voor beginners en alleen suppers en kanoërs. Deze routes zijn echt aan te raden door een prachtig stuk natuur, rustige plekjes zonder nadelige invloeden. Ideaal om te oefenen en te genieten!

Slootjes

Kleine doorgangen en watertjes die alleen geschikt zijn voor suppers, fluisterboten en kanoërs is een hele goede optie voor elke supper die houdt van rust. Vaak gaan deze routes door prachtige natuurgebieden, zijn ze rustig en heb je weinig last van invloeden van buitenaf. Je kan dus volop genieten van het suppen, de flora en fauna.

Grachten

Een leuke manier om een stad te ontdekken, is op je SUP board. Vanaf het water is een stad altijd speciaal en anders. Dit kan in bijna alle steden waar je grachten hebt, zoals bijvoorbeeld in Amersfoort of Leeuwarden. Je ziet hier ook vaak kanoërs en rondvaartbootjes. Het leuke aan suppen door een stad is de gezelligheid wat het met zich mee brengt. Onderweg kan je even uitstappen en een terrasje pakken voor een kopje koffie of lunch. Je hebt hier altijd veel bekijks, andere mensen vinden het suppen erg interessant en je zal vaak aangesproken worden. Sommige suppers vinden dit niet prettig en gaan liever de natuur in.

Rivieren en kanalen

Zoek je wat meer uitdaging, dan is een rivier geschikt. Hier heb je namelijk te maken met stromingen, wind, golven en andere watergebruikers. Het is hierdoor lastiger je balans te bewaren en het suppen kost je meer moeite en energie. Voor de ervaren supper zeker een avontuur!

Suppen op zee

Suppen is ooit begonnen op zee. Dit is een uitdagende manier van suppen. Je hebt altijd te maken met onvoorspelbare invloeden zoals getijden, stromingen, golven en wind. Dit kan het spannend maken, maar zeker ook gevaarlijk. Wees goed voorbereid, ga veilig op pad en neem de juiste voorzorgsmaatregelen. Ga bijvoorbeeld nooit alleen, draag een reddingsvest en wetsuit. Als beginnende supper is dit af te raden en kan je beter op een rustig meertje beginnen. De zee is echt voor ervarende suppers.

Weersinvloeden & andere watergebruikers

Kies, zeker als beginner, een plek uit waar je geen last hebt van andere vaartuigen. Als er een kleine motorboot of sloep langs je vaart, krijg je al golven waardoor je minder stabiel op je SUP board staat. Dit is voor een beginnende supper niet altijd prettig. Je hebt meer dan voldoende mogelijkheden om op plekken te suppen waar het alleen toegestaan is voor suppers en kanoërs. Daarnaast is het belangrijk dat je een dag uit kiest waarop je geen last hebt van de wind. De wind maakt het suppen moeilijker en dat kan je zeker aan het begin niet gebruiken. Dan moet je kunnen focussen op je techniek en natuurlijk genieten van de omgeving.

Plan je SUP route

Kies van te voren een plek uit waar je wil suppen en kijk waar je makkelijk kan parkeren en het water in kan. Dit voorkomt dat je verre afstanden moet lopen met je SUP board. Als je er eentje wil huren, navigeer dan meteen naar de verhuur plek. Het is verstandig om een SUP board van te voren te boeken, want het is razend populair.

Voor een beginnende supper is het fijn om te kiezen voor een bewegwijzerde route. Het voordeel hiervan is dat je tijdens het suppen niet hoeft te zoeken. Je kan gewoon de bordjes volgen die meestal duidelijk staan aangegeven. Als je als ervaren supper meer uitdaging wil, kan je in een gebied gewoon op pad gaan en zelf je route maken.

Kijk in onze route database voor de leukste SUP routes in Nederland.

Wil jij ook beginnen met suppen?

Ben je overtuigd? Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dat is niet gek, want er is zoveel keuze. In dit artikel helpen je met het kiezen van het juiste SUP board voor beginners.

Als je begint met suppen kan je het beste kiezen voor een allround SUP board, dit geeft je stabiliteit en veel SUP plezier! Kijk in onze SUP shop voor de grootste collectie SUP boards, met het volledige aanbod aanbod van Bol.com, Isupcenter en Decathlon.

Het populaire Aqua Marina SUP board is geschikt voor iedereen. Extra dikke uitvoering voor meer balans.
koop bij isupcenter
Een erg stabiel en gemakkelijk opblaasbaar SUP board van Decathlon met royale afmetingen.
koop bij decathlon
Een echte allrounder die perfect is voor de recreatieve supper. Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs.
koop bij bol.com
Total
2
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen
SUP board voor beginners
Lees verder

SUP board voor beginners: Waar moet je op letten?

Wil je gaan suppen maar heb je geen idee welk board voor jou geschikt is? Dit artikel is voor iedere beginnende supper die korte SUP routes wil maken en nog niet of weinig op een SUP board heeft gestaan.
soorten sup boards
Lees verder

Welke soorten SUP boards zijn er?

Er zijn een heleboel soorten SUP boards. Welk model past bij jou? We hebben de soorten boards voor je op een rijtje gezet.
beginnersfouten suppen
Lees verder

12 beginnersfouten om te voorkomen als supper

Iedereen kan leren suppen, maar oefening baart kunst. Deze 12 tips helpen je om beginnersfouten te voorkomen, zodat je kan focussen op de basistechnieken van het suppen.